Putem fi patrioti si fara paradele de 1 Decembrie

noiembrie 30, 2007 0

patriotism=sentiment profund de dragoste şi devotament faţă de patrie şi popor

N-am nimic impotriva definitiei din DEX. In schimb, ma intriga, chiar ma enerveaza, manifestarile patriotismului. In primul rand, pur si simplu nu pricep paradele militare de 1 Decembrie.  

Ce aparat de masurat profunzimea sentimenului de dragoste fata de patrie si popor a decis ca niste amarati de soldati trebuie sa bata cateva ore, chiauni de frig, pasul de defiliare. Pe cine impresionam cu taburile rablagite, capcane pefecte pentru militarii nostri din Afganistan? Cui ii plesneste pieptul de mandrie cand il vede pe nea Nicu Vacaroiu depunand coroane la Arcul de Triumf?

Pe mine toate astea nu ma emotioneaza deloc, nu simt ca-mi iubesc tara mai mult doar pentru ca vad niste tancuri proaspat vopsite. Mai ales ca a-ti arata patriotismul pe campul de lupta nu mai e ceva de actualitate. As prefera sa fim patrioti zi de zi, de la valdica si pana la opinca. O hartie aruncata la cosul de gunoi, nu pe jos, e un act de patriotism mai profund decat o mie de salve de tun trase festiv de 1 Decembrie. Cei care gasesc banal acest exemplu pot cauta si experimenta altele, plecand de la premisa ca, pentru a fi mandru de Romania, e nevoie mai intai sa nu iti fie rusine ca traiesti in ea. La multi ani!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.