Ranghel

iulie 10, 2009 0

Ciprian e un prieten foarte bun de-al meu. Probabil cel mai bun. Ciprian Ranghel este un foarte bun jurnalist pe politic. Probabil cel mai bun din Romania. Dar nu este foarte preocupat sa-si etaleze cunostintele la TV, sa exprime orice gind in direct, e din buna scoală veche de jurnalism: un tip de redacţie, ultrasolidar, superinteligent si complet altruist.
Ieri a aflat ca i-a fost redus salariul la minimum. Reducerea o asteptam cu totii, e fireasca in astfel de vremuri. In cazul lui ranghel, motivul ar fi fost ca isi salva astfel sectia. Frumos, dar neplauzibil. Am intrebat de ce criza taie din oamenii cei mai buni dintr-o companie si nu am primit nici un raspuns . Si Ranghel si-a depus demisia la fel de nedumerit.
Ce trebuie sa retinem:
– criza nu loveste mai deloc ultrabirocratii, oamenii „cu imagine”, oamenii care tin capul la cutie si nu atinge nici păturile de manageri iresponsabili. Va lovi mai ales tipii cu personalitate si altruisti.
– nu ne vom reveni din criza vreodata prin masurile miraculoase ale vreunui guvern, om de afaceri providential etc – pentru simplul fapt că acum trăim paradisul autorităţii. Nimeni nu poate zice nimic. Orice guraliv va fi taxat. Desi ne e greu economic, oamenii cu rate in banci si cu joburi nesigure sint fascinant de usor de manevrat… Iesirea din criza se va produce abia dupa ce se va termina si ultima rezerva de supt
– Nimeni nu mai e interesat sa sustina un tip nedreptatit – pentru ca sustinerea unui tip pedepsit pe nedrept e un prilej de perpetua jena pentru ceilalti, care au scapat de „pedeapsa”. Ei bine, eu spun sa nu uitam de Ranghel. Cotidianul din ultimii ani ii datoreaza enorm.
– Ranghel, ne vedem luni sa mai vorbim despre cum sa facem lumea mai buna:).
– Cea mai importanta concluzie: un jurnalist in Romania n-are nici macar drepturile unui muncitor de rind, jurnalismul este una dintre cele mai vulnerabile meserii, a fost stricata mai ales din interior de catre afaceristi, factori de influenta cu feţe de jurnalist – a se vedea tiparul Chireac.
Asa ca invatati sa apreciati mai mult un articol bun – stiu ca cere mai mult efort decit un filmulet pe Youtube sau un breakingnews, dar… In momentele astea, cea mai buna solidaritate este aceea intre jurnalist si publicul său. Jurnalistul trebuie sa creada ca mai merita sa se zbata sa furnizeze  text onest. Cititorul trebuie sa creada ca merita sa mai caute in presa o informatie care sa-i faca viata ceva mai buna.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.