Respect, Madonna. Deşi n-am fost la concert. Update

august 27, 2009 0

N-am fost la concert, dar am citit reacţiile de după. Şi nu pot să nu mă bucur că Madonna e încă în formă. Are un radar incredibil pentru controversă. În Romania nu a încercat blasfemii şi alte alea. A atacat direct în zona prejudecăţilor legate de rasă. Şi iată ce a ieşit:

Si n-a fost tot: Pe scena din Parcul Izvor a urcat un “invitat special” care a interpretat o melodie tiganeasca. Asadar, nu e de ajuns ca ne batjocoreste credinta, mascarind-o pe Nascatoarea de Dumnezeu, dar ne mai face si tigani! aici
A spus tanti Madonna: “Am fost informata ca in Estul Europei lumea nu tolereaza atat de bine minoritatile, cum ar fi tiganii sau homosexualii“. La care, tot stadionul a inceput sa fluiere si sa huiduie. Eu as invita-o pe Madonna sa mearga cateva ore pe mijloacele de transport in comun din Bucuresti si apoi sa spuna daca mai are aceste sentimente inalte si daca se va mai simti ‘like a virgin‘. Stiu un tip din Portugalia care a venit cu aceleasi texte in Romania. A doua zi a ramas fara portofel si pasaport. A admis la plecare ca fusese un idealist, iar la urcarea in avion povestea tuturor cate lucruri rele fac minoritatile din Romania. Rasist nenorocit! aici
A existat si un moment penibil pentru artista cand a inceput sa vorbeasca despre discriminarea tiganilor etc. Atunci, publicul a huduit-o pur si simplu. Bine ca romii de la iesire nu stiu engleza, altfel sigur ar fi abandonat tarabele ambulante cu tot felul de beculete, sabii luminoase si…seminte pentru a plange alaturi de ea o soarta trista. Ei stiu ce anume ii doare. Eu cred ca nu sunt discriminati, ci discrimineaza. Inchei cu dezamagirea ca nimeni nu a batut-o macar pe Madonna, care se temea ca va fi ucisa in Romania. aici

Am luat primele 3 la un blog search. Sint mult mai multi. Ce să zic. Felicitări, Madonna. Am păcătuit gîndindu-mă că a obosit, dar are încă multă energie cît să-şi pună în cap cîteva  mii de băieţi care ştiu ei mai bine.
Update
Trebuie sa semnalez si o dezamagire. Negrutiu, in Gandul, cu aceleasi argumente primitive expuse mai sus de unii din pestera, ca ce vii tu, Madonna, si ne inveti pe noi. Nu cred ca era vreo intentie didactica, asa cum il cred ca acel concert n-a fost cine stie ce. Nu cred ca daca-ti tot repeti ca aia din 117 sint tigani rezolvi ceva.

De la iubire, diva a sărit iar la politică. „Mi s-a adus la cunoştinţă, că în Europa de Est, ţiganii sunt discriminaţi”. Evident, Madonna nu poate accepta asta, cum nu poate accepta nici ca homosexualii să fie discriminaţi. Trebuie să ne iubim şi să ne respectăm între noi. Of, of, Madonno, Madonno, trebuia să vii tu din America să-mi spui că dictatura e rea şi democraţia e bună şi că binili învinge. Nu vrei tu mai bine să faci o tură prin sectorul 5 cu autobuzul 117, că tot circulă în noaptea asta „sticky and sweet”? Sau mai bine să cânţi, dacă tot ne-am ostenit cu toţii până aici?

Update 2
Realitatea FM a avut discutii cu ascultatorii despre reactiile provocate de Madonna. M-am crucit de ce am auzit. Moderatorii au fost pusi imediat in corzi de rasismul latent al „romanului obisnuit”. A, si iar am auzit argumentul cu autobuzul si sa vina ei la noi sa vada.
Mult mai indicat ar fi sa mergem noi la ei sa vedem. Vestul ar avea de o mie de ori mai multe argumente sa fie rasist, si pe bune bucati chiar este.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.