”Ridici 10 tone pe zi și la sfârșitul lunii iei 800 de euro”. Muncitorii români din Germania nu renunță la proteste

”Ridici 10 tone pe zi și la sfârșitul lunii iei 800 de euro”. Muncitorii români din Germania nu renunță la proteste

aprilie 21, 2021 1

Muncitorii români din industria germană a prelucrării cărnii protestează. Mulţi spun că nu şi-au mai primit salariile de două luni, că muncesc până la epuizare şi că se simt exploataţi.

Deutsche Welle a realizat un reportaj printre românii care protestează în Germani.

În Gütersloh, la fabrica de mezeluri Martens, din cadrul concernului Tönnies, sindicatele germane DGB (Deutscher Gewerkschaftsbund) au organizat un protest în scopul semnării unui contract colectiv de muncă.

La acestă fabrică, 70 la sută dintre angajaţi sunt români. O mare parte dintre aceştia vor primi contracte directe de la 1 aprilie.

”Te face sclav. Muncești, ridici și 10 tone pe zi, te rupe de mâini, de spate și la sfârșitul lunii iei 800 de euro! Nu faci nimic, ajungi să plângi în pumni”, spune Iulian Cosmin.

Claudiu Marinuș Dilimot și-a părăsit țara acum trei luni pentru un trai mai bun, dar în Germania a descoperit dezmăgirea.

”Acolo cel mai mult mă omora programul. Trezitul la 1 noaptea ca să plec la muncă când la ora aia somnul e cel mai dulce”, spune tânărul.

Deutsche Welle a scris în urmă cu două săptămâni că mai mulți salariaţi români de la Tönnies (pentru că, pe hârtie, oamenii au fost direct angajaţi de mega-concernul german) s-au adresat redacţiei DW Română, nemulţumiţi de condiţiile de cazare şi de neplata drepturilor salariale ce li se cuvin.

Astfel, oamenii continuă să fie cazaţi câte 2 într-o cameră, în timp ce „chiria de saltea” li se reţine direct din venituri.

Deşi li s-a promis salariul minim pe economie (9,50 euro pe oră) şi un program decent de lucru, din fluturaşii de salariu primiţi pe adresa redacţiei reiese clar că li se reţin nejustificat sume, astfel încât, după 5 săptămâni de lucru, ei nu primesc mai mult de o mie de euro în cont.

Iar cei care ajung în carantină, pentru că se confirmă în mod constant cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, sunt pur şi simplu uitaţi de angajator.

Detalii în înregistrarea VIDEO, AICI

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
One thought on “”Ridici 10 tone pe zi și la sfârșitul lunii iei 800 de euro”. Muncitorii români din Germania nu renunță la proteste
  1. Avatar

    Armando

    Eu intelegi ura muncitorilor romani acestia impotriva nemtilor . Cind eram student in Romania, in timpul vacantei de vara, ma duceam SA lucrez in Suedia, Finlandia sau Germania. O faceam ca SA cistig niste bani cu care i’m cumparam haine si calatoream prin Europa. Dar de asemenea plecam macar un timp din Romania ca SA scap, macar un timp, de xenofobia si privirile pline de ura cu care se uitau romanii la noi strainii. Privirile de ura ne insoteau tot timpul, la tranvía, la baruri. Parca faceaul eforturi SA ne faca SA ne simptim rau, ne doriti. Nici vorba cind ne ascultau vorbind alte limbi si ne vedeau imbracati cu haine diferite. Noi in Argentina avem ca traditie culturala SA ne imbracam foarte bine. Nici vorba reactiva romanilor cind ne vedeau cu fete romance. Cu ceilalti straini era la fel, sau mai rau, de multe ori am vazut cum romani insultau la africani. Purtarea aceasta grosiera, ultra rasista si xenofobica ne scotea din sarite pe latinoamericani in general, dar in special pe noi argentinienii. Aceasta pentru ca in nicio parte din lumea se primeste asa de bine pe europeni ca un LA si in Argentina in special.
    Intorcindu – ne la Germania. Eu am avut aceasi intimplare ca multi muncitori romani. O data AM lucrat trei luni ca o furnica, 12 ore/ zi, pentru o intreprinderea nemteasca si tipii nu ma au platit, de fapt m- au pacalit . De atunci nu AM nici cea Mai Mica simpatie nici cea Mai Mica increderea in nemtii astia. Istoria i’m d dreptate, nemtii au o traditia de a nu- s plati datoriile. Cu grecii de exemplu, au o datoria de trilioane, nu bilioane, de euro, dar, binenteles, au uitat de ea. Datoria vine de acum 70 de Ani, de cind nemtii su invadat Grecia. Atunci au obligat Guvernul grec SA ” imprumute” la naziistii 3.000 de milioane de dolari. Aplicand formulele finantiere, datoria actuala a nemtilor cu grecii este de trilioane de dolari.

    septembrie 5, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.