Romania de Jos

februarie 2, 2009 0

Cred ca Romania se afla in declin, ca societate. Dupa cum va povesteam aici si aici, iata motivele:
1. Distrugerea mediului inconjurator: defrisarile masive de paduri din ultimii ani, peste rata de regenerare au schimbat fata multor munti.
2. Schimbari climatice, care produc fenomene extreme: inundatii, zapezi abundente, seceta prelungita, furtuni napraznice. In ultimii ani, cel putin doua din cele trei au fost prezente anual.
3. Schimbarile climatice de la 2 combinate cu distrugerea mediului de la 1 au dat nastere la alunecari de teren, au alterat solul. Ca urmare, imagini cu case luate de ape, sau case care o iau la vale pur si simplu au devenit din ce in ce mai frecvente pe ecranele tv. Nimeni nu se intreaba insa de ce acele case au luat-o acum la vale, desi ele erau construite de mai bine de 50 de ani pe locul cu pricina…
4.Modificarile mediului inconjurator de catre actiunile omului, care a schimbat cursul unor rauri in ultimii 50 de ani, sunt si ele o cauza a inundatiilor catastrofale.
5. Si din pricina conditiilor expuse mai sus, agricultura din Romania a decazut. Astfel, produse alimentare care altadata erau indigene, au ajuns sa fie importate (de exemplu:carne de porc,  rosii si cartofi).
6. Inconsecventa politicilor publice urmate de succesiunea guvernarilor.
7. Coruptia a favorizat punctele de mai sus. De exemplu, defrisarea unor parti importante din padurea Baneasa a fost aprobata apelandu-se la tot soiul de tertipuri care au ocolit legea.
8. Pe masura ce gusturile romanilor se diversifica, tot mai multe alimente sunt importate din strainatate.
9. Ignorarea constanta a unor categorii sociale a dus la cresterea prapstiei dintre cei care au bani si cei care nu au.
10. Alocarea resurselor in functie de interesele personale ale unor demnitari (ex: cladirea de biserici din bani publici in comunele cu primari PNL si PSD) este sinonima cu ignorarea problemelor de mai sus.
11. O sanatate precara: locul 1 in Europa la HIV, TBC, hepatite – toate boli contagioase. Daca mai punem pe lista si decesele cauzate de cancerul de col uterin,  care pot fi prevenite printr-un simplu examen anual, avem imaginea unei societati, care pe ansamblu, nu are o educatie sanitara de baza. Deci, in eventualitatea unei epidemii severe, romanii pot foarte bine muri pentru ca nu sunt invatati sa respecte reguli elementare de igiena (multe sate nu au nici azi apa si canalizare).
12. Comertul: cele mai multe produse exportate de Romania au inceput sa fie  componente pt masinarii sau utilaje care sunt asamblate in alte tari, beneficiul inregistrat fiind astfel mult mai mic decat in cazul exportarii unui produs finit. Plus ca in aceasta relatie Romania este dependenta exclusiv de toanele celui care asambleaza produsul finit: daca se iveste o alta oportunitate mai avantajoasa, el muta fabrica de volane Mercedes (doar un exemplu teoretic) din Romania in India…
13. Educatia pare a fi un domeniu lipsit de interes pentru guvernantii romani: in scoli exista icoane, se fac ore de religie cu preoti, dar acel program care trebuia sa dea calculatoare elevilor, sa ii invete sa lucreze pe internet, nu a putut fi pus in aplicare.
Concluzie: spunea cineva la o postare anterioara, ca daca s-ar lua dupa cele spuse de Jared Diamond, oamenii ar trebui sa fuga in munti pentru a supravietui. Istoria ne arata insa ca acest tip de atitudine izolationista a fost adoptat doar de societatile care se aflau pe marginea prapastiei….  60% din cei care au votat ieri pe blogul acesta cred ca societatea romaneasca o ia la vale…
Nu se poate rezolva nimic de azi pe maine. Dar cunoscand perspectivele, fiecare din noi poate adopta solutii de „supravietuire” dupa cum il duce mintea… Cred ca e mai bine decat sa avem o idee falsa ca suntem in plin progres.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.