Romania Federala. Expirarea statului national unitar.

decembrie 14, 2008 0

Concret: vor exista mai multe state romanesti, unite intr-o federatie. Dupa model spaniol sau german. Poate pe delimitarea provinciilor istorice, poate nu. Eu cred ca o impartire pe criterii culturale si de eficienta economica ar fi mai utila. Adica: Harghita, Covasna, Mures si inca vreo cateva judete sa formeze o entitate administrativa, cu parlament si guvern propriu, care sa gestioneze bugetul provinciei. Vasluiul, Neamtul, Suceava, Galatiul si Bacaul tot la fel. Bucurestiul, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Brasov, Dambovita si Arges o a treia provincie. Normal, proiectul e fezabil dupa modificarea Constitutiei.
Ganditi-va din punct de vedere economic:

  1. am scapa de o groaza de personal administrativ, platit de stat, care consuma enorm. Exemplu: in fiecare judet exista o casa de asigurari de sanatate, una de pensii, etc.. indiferent de necesitatea acelui judet. Ce nevoie au Ialomita si Calarasiul de Case Judetene de Asigurari de Sanatate, cand totalul actelor ce sunt procesate acolo ar putea fi lejer efectuate de o singura Casa ce ar putea prelua si Giurgiu? Pacientii grav bolnavi sunt oricum transportati la Bucuresti, desi exista spitale judetene si in Ialomita, si in Calarasi.
  2. Nu mai exista prefecturi, ci doar primari alesi, care tin legatura directa cu guvernul regional.
  3. Banii stransi din impozitele muncitorilor din Bucuresti nu se vor mai duce pe ajutoarele de somaj din Vaslui, ci vor fi folositi pentru imbunatatirea conditiilor de trafic si pt locuinte noi.
  4. Gradul mai larg de autonomie al provinciilor astfel realizate va permite o mai buna dezvoltare a comunitatilor locale. Exemplu: Parlamentul Regiunii HarCov, dominat de parlamentarii UDMR, adopta legi locale ce permit investitorilor maghiari sa-si deschida fabrici noi, la costuri mai mici decat in Ungaria. Acesti investitori vor avea siguranta ca din banii paltiti ca impozit, se vor face sosele mai bune, aeroporturi si retele de Internet performante. In acelasi timp, vor avea de castigat si romanii care traiesc in acea regiune, deoarece mai multe fabrici inseamna mai multe locuri de munca. Iar nationalistii vor jubila la gandul ca, o autonomie pt ungurii din Romania inseamna ca romanii le vor lua banii ungurilor din Ungaria. 🙂
  5. Regiunile sarace vor fi obligate sa se dezvolte pe baza resurselor proprii. Altfel, vor suferi consecintele propriilor decizii, fara a-I afecta si pe cei care muncesc.
  6. Se va stopa migrarea oamenilor politici in functie de interese, deoarece in parlamentele locale vor fi alesi cetateni care provin din regiunea respectiva.
  7. Va exista un Parlament la nivel de stat, ce va numi un presedinte si va genera un guvern pe baza reprezentarii politice.
  8. Guvernul si premierul vor avea atributii exclusive in domeniul politicii externe, precum si in alte cateva domenii cheie. Legile la nivel de stat sunt mai puternice decat cele federale.
  9. Se rezolva problema nationalismului, deoarece in Romania exista mai multe natiuni, iar sintagma :stat national”, ce face trimitere la o singura natiune-un singur stat, este invechita.

Va astept la discutii….

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.