România pregătește vaccinul POLIDIN. ”Mama” produsului: ”Ar fi un bun adjuvant în tratamentul COVID”

România pregătește vaccinul POLIDIN. ”Mama” produsului: ”Ar fi un bun adjuvant în tratamentul COVID”

august 21, 2021 0

Specialiștii Institutului Cantacuzino lucrează la noul Polidin. Medicamentul a depășit etapa de laborator și pe lângă metoda clasică, injectabilă, va fi comercializat sub forma unor capsule gelatinoase de tip ursuleț și a unor spray-uri nazale, potrivit Mediafax.

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino anunță că reluarea producției de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepție românească, a depășit etapa de laborator.

Scopul este ca produsul să ajungă pe piața de suplimente alimentare. Ca urmare, Polidinul va fi fabricat și comercializat sub forme mai atractive pentru diferitele categorii de populație.

”Polidin este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1996 și care a fost produs până în anul 2012. Este un preparat polibacterian, fiind alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene Gram-pozitive și Gram-negative (sub formă de suspensie) care au fost inactivate termic. Preparatul era destinat administrării injectabile, în mod similar unui vaccin. În colectivul de cercetare care a elaborat această formulare s-a numărat și șefa de producție Sylvia Hoișie. Eficacitatea imunostimulentă și absența efectelor teratogene a fost demonstrată prin studii”, scrie Wikipedia.

Sylvia Hoișie

„După părerea mea, fiind un imunomodulator, Polidin ar putea fi un bun adjuvant în tratamentul COVID. Atât formula veche, cât și cea nouă, care e tot un preparat al nostru. Din Iași a pornit acest preparat”, a spus, Sylvia Hoișie, la Digi 24.

Medicul Sylvia Hoişie, supranumită și „mama Polidin”, a lucrat în echipa de cercetători ce a dezvoltat acest imunomodulator în anii ’60.

„În acest scop, s-a dezvoltat și modernizat procesul de fermentație bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convențională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate). Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obține capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleț (POLIDIN –O) și spray nazal (POLIDIN-N). Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se dorește ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populație (copii, adulți, vârstnici)”, au anunțat reprezentanții institutului Cantacuzino

Specialiștii mai anunță că vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piață și sub formă de medicament cu administrare injectabilă.

Toate activitățile se desfășoară în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din institut în cadrul unui proiect al Ministerului Apărării Naționale.

Polidinul a apărut ca un concept românesc de înlocuire a Omnadinului care era utilizat în perioada interbelică.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.