Rromii, imaginea unui pacat romanesc

februarie 23, 2009 0

Istoric vorbind, responsabilitatea romanilor pentru actiunile tiganilor incepe din vremea in care romanii nici nu stiau ca sunt romani, traiau impartiti in fel si fel de organizatii de tip statal, nu vorbeau o limba comuna si nici macar nu se considerau unii pe altii ca facand parte din aceeasi natiune. Adica de prin Evul Mediu, cand dupa Historical Dictionary of the Gypsies, pe teritoriul actualei Romanii este semnalata prima tranzactie de sclavi rromi. De altfel, chiar daca prin alte parti ale lumii rromii primisera numele de tigani inca din anul 1068, cand in scrierea unui calugar se spune ca athinganos sunt un grup de eretici, nomazi, cititori in stele si vrajitori (calugarul respectiv ii sfatuia pe crestini sa se fereasca de acestia), la noi tigan ajunge sa insemne direct rob.

Este asadar normal ca dupa ce ai tinut pret de cateva sute de ani o intreaga populatie in stare de robie si de saracie lucie, sa te astepti ca eventual , atunci cand o eliberezi si o lasi sa traiasca liber in aceeasi saracie, aceasta sa nu te priveasca cu cei mai buni ochi, sa fie mereu suspicioasa si sa practice un fel de auto-cenzura cand vine vorba de relatiile cu romanii. Pentru ca ignorarea rromilor nu a inceput de ieri, de azi. Ci inca din momentul in care au fost eliberati. Pentru ca atunci, cei care i-au eliberat i-au pus in fata unui decalaj fata de ceilalti oameni liber, imposibil de recuperat in cateva zeci de ani. Problema ridicata de Cotidianul este doar varful icebergului.

Incercari cretine de a elimina rromii dupa practici naziste, de a-i deporta, de a-i civiliza cu forta sunt recurente doar in acele minti care nu inteleg ca rromii sunt in continuare responsabilitatea romanilor si nu doar o problema sociala.Dupa cum aceiasi oameni cred ca „problema” se poate rezolva in cativa ani de pompat bani si ajutoare… Rromii vor continua sa fie un subiect major in societatea romaneasca pana in momentul in care cei mai multi vor fi recuperat acel decalaj de sute de ani ce i-a despartit, ca civilizatie, de cei care i-au facut sclavi si apoi i-au eliberat.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.