…sa ne fie rusine!

ianuarie 19, 2009 0

…si vai de mamaliga noastra! Daca ultimul sondaj ICCV e corect – si nu vad de ce n-ar fi – 74% dintre noi considera ca politica e „putin sau deloc importanta”. Nu intamplator, tot cam atatia ar prefera „un conducator puternic, care nu-si bate capul cu parlamentul si alegerile”!!! Si asta, retineti, inainte de Marea Scarba a Parteneriatului pentru Romania.
Daca-i asa, avem o problema mai mare decat toate crizele financiare din lume! Am incetat sa mai fim un popor. Am devenit o gloata. Toti politicienii post-decembristi – de la Ion Iliescu la Vadim Tudor, trecand prin Emil Boc, Adrian Nastase si Traian Basescu (de la Elena Udrea n-am pretentii) – ar trebui sa-si faca un examen serios de constiinta. Nu zic ca nu exista si o responsabilitate individuala pe care trebuie sa ne-o asumam cinstit, dar inclin sa cred ca responsabilitatea majora revine actualei clase politice.
Dezbaterea in jurul viitoarei Constitutii – facuta cu seriozitate si fara false isterii sau atacuri la persoana – ar putea fi o sansa de reconstientizare a faptului ca, daca mai vrem sa redevenim un popor, trebuie sa invatam a privi dincolo de varful nasului. A reconstrui o comunitate dintr-o gloata amorfa nu e lucru usor, dar nici imposibil. Oricum, alta sansa nu avem. Ori asta, ori stingem lumina si ne topim in mijlocul altora carora le pasa. Tertium non datur.
Vai de mamaliga noastra!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.