Să vorbim cu şi despre Manolescu. Daţi-mi întrebări pentru el.
Marţi, 18 noiembrie, club TSC (e in Casa studentilor, preoteasa, cum vreti sa-i spuneti), Nicolae Manolescu o să vorbească despre multasteptata istorie a literaturii. A apărut la Paralela 45, iar Bogdan Lefter face aceasta discuţie în avanpremiera lansării de joi.
Nu sînt critic literar cu mari aspiraţii, cu dorinţe de istoric literar, nu înţeleg de ce s-a epuizat Manolescu în ditai cartea, concepută pînă şi ca paginare ca un răspuns la G.Călinescu. Dar înţeleg foamea publicului de aşa ceva. Pînă la urmă criticul le-a dat ce-au vrut, ierarhii, schimbări şi chiar verdicte destul de tăioase. Vom avea despre ce vorbi.
Nu e doar mesaj publicitar aici. Am apucat să răsfoiesc istoria cîteva ore (eraminvitat, trebuia să-mi fac o idee) – lucru mare, cartea fiind foarte bine ascunsă de ochii indiscreţi. Manolescu şi editorul Vlasie au ţinut-o cît au putut de secretă. Din ce-am văzut, sunt destule puncte de discutat, de la Camil Petrescu pîn’ la Noica şi contemporani. Voi pune mîine o serie de întrebări ale mele, dar invitaţia era să-i adresaţi criticului întrebările voastre, le duc eu pînă acolo:). O să revin cu mai multe amănunte despre Istorie mîine, după discuţie. Nu mă aşteptam ca Manolescu să mai aibă forţa asta de a provoca vîlvă, dar probabil tocmai formula istorie-groasă-despre-toată-literatura a celui mai mare critic din ultimii 50 de ani era ce ne lipsea ca să mai înviem discuţiile despre literatură pe aici.