Salariu minim – 12 euro, energie verde, UE forte, canabis, imigrație, alegerea sexului – viitorul Germaniei după Merkel
Germania va avea un nou guvern înainte de Crăciun, probabil în săptămâna din 6 decembrie, avându-l cancelar pe social-democratul Olaf Scholz, relatează El Pais.
Social-democrații, Verzii și Liberalii au prezentat joi după-amiază la Berlin acordul de coaliție care va face loc unui tripartit fără precedent din anii 1950 și care va pune capăt celor 16 ani la putere ai Angelei Merkel.
Conducătorii formațiunilor au anunțat principalele linii ale contractului care îi va uni în următorii patru ani și care au la bază decarbonizarea economiei, digitalizarea și modernizarea țării și protecția socială. Detaliile acordului au fost surprinse într-un document de 177 de pagini.
Renunțarea la energia pe cărbune – din 2030
Obiectivul neutralității energetice se remarcă în acordul de coaliție atât prin numărul de măsuri pe care le are în vedere, cât și prin forța cu care se referă la o criză climatică care „ne pune în pericol mijloacele de trai și amenință libertatea, prosperitatea și siguranța”.
Coaliția Tripartit a convenit să favorizeze o dezvoltare mai rapidă a energiilor regenerabile (80% din cererea de energie electrică în 2030 trebuie acoperită cu surse regenerabile), să asigure un preț minim (60 euro pe tonă) al emisiilor de CO2 pentru a încuraja renunțarea la combustibili fosili cât mai curând pe cât posibil și investiții sporite pentru proiecte legate de hidrogenul verde.
În ciuda creșterii investițiilor în tehnologie verde și digitalizare, nu va exista o creștere a taxelor, lucru pe care liderul liberalilor, Christian Lindner, l-a promis în campanie.
Pe lângă investițiile publice, vor fi încurajate și investițiile private, se arată în document. „Am hotărât că acesta va fi un deceniu de investiții”, a rezumat Scholz.
O mulțime de promisiuni de stânga
Liderul liberalilor a amintit că tinerii, care au votat în masă pentru Verzi și Liberali, „cere să modernizeze țara”.
Renunțarea la energia pe cărbune este programată pentru 2030, cu opt mai devreme decât a convenit marea coaliție guvernamentală a lui Merkel.
Ridicarea salariului minim la 12 euro pe oră (în prezent este 9,6) și construirea a 400.000 de locuințe noi pe an (dintre care 100.000 sunt protejate oficial) sunt alte acorduri care se reflectă în document, deja cunoscute pentru că au fost convenite la începutul negocierilor.
Coaliția a inclus printre măsuri legalizarea canabisului, naturalizarea mai rapidă a imigranților și scăderea vârstei de vot la 16 ani.
În acord este prevăzută și autodeterminarea de gen, precum și o modificare a legii avortului, care interzice acum medicilor să ofere informații despre procedură. Tripartitul asigură că este deschis să studieze legalizarea donării de ovule. Pentru a face acest lucru, va crea o comisie pentru medicina reproductivă.
Pentru Statele Unite ale Europei
Germania lui Olaf Scholz se îndepărtează de imaginea de membru morocănos al clubului european pe care a dat-o în cei mai răi ani ai crizei euro, cu Angela Merkel lider absolut.
Fără a lua o întorsătură majoră față de ”ortodoxia” sa fiscală tradițională, guvernul tripartit de coaliție care se pregătește să preia frâiele puterii conducătoare a continentului dă semne de mai mare deschidere și de un europenism necomplex.
În documentul prezentat miercuri aceasta de social-democrați, verzi și liberali, cuvântul Europa apare de 254 de ori față de cele 144 în care este menționată Germania.
Berlinul se deschide spre reformarea regulilor de cheltuieli ale țărilor UE, admite în mod firesc emiterea de datorii europene comune în cadrul planului de ajutor Next Generation UE și pariază pe uniunea bancară.
Contractul de guvernare semnat de cele trei părți nu presupune o revoluție. Dar arată semne de o mai mare unitate europeană: cu schimbarea tratatelor inclusă, aceasta ar trebui să conducă la o federație a statelor europene.
Acesta este un pariu puțin probabil pe termen mediu, dar marchează calea pe care doresc să o parcurgă bărbații și femeile care acum guvernează la Berlin.
Mesaj de avertizare pentru Ungaria și Polonia
În actuala situație europeană, devine important și mesajul care, indirect și fără a le menționa, este transmis unor țări precum Ungaria și Polonia.
Și, în fața încercărilor de a lovi supremația justiției europene, Germania își propune să consolideze Curtea de Justiție la Luxemburg prin prelungirea mandatului judecătorilor săi la 12 ani.
La acest capitol se simte mâna Verzilor, destinati să-și asume Ministerul de Externe și care cer o linie mai dură împotriva unor țări precum China sau Rusia.
Viitorul cancelar Scholz și partenerii săi abordează, de asemenea, unele dintre problemele care vor influența cel mai mult modul în care Europa iese din criza coronavirusului.
Pactul de Stabilitate – regula care stabilește limitele deficitului și datoriilor în statele membre, înghețate ca urmare a loviturii colosale provocate de pandemie – trebuie reformat pentru a fi „mai simplu și mai transparent”.
Obiectivul de bază este „asigurarea creșterii, menținerea sustenabilității datoriilor și garantarea investițiilor durabile și ecologice”.