Schita de proiect politic al candidatului Basescu?

septembrie 16, 2009 0

Ultima parte a discursului de ieri seara pe care Traian Basescu l-a tinut in Parlamentul Romaniei cuprinde 22 de puncte  („priorităţile pe termen mediu pe care eu le voi susţine cu argumente şi public şi în relaţia cu partidele, dar şi în relaţia cu Guvernu”).
Citeva dintre ele:

1. Reforma Constituţională, necesară pentru trecerea la parlament unicameral, clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, pentru stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice, pentru clarificarea calităţii de mediator a preşedintelui între puterile statului, dar şi între puterile statului şi societate. Stimaţi membri ai Parlamentului, aş vrea să vă dau o explicaţie legată de parlamentul unicameral. Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, practic, România va mai avea o Cameră la Bruxelles şi Strasbourg. Pentru că Parlamentul de la Strasbourg, Bruxelles, depinde unde îşi ţine şedinţele, devine coparticipant la executarea puterii alături de Consiliul European şi de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că foarte frecvent, sau de fiecare dată, conform Tratatului, ori de câte ori va trebui adoptată o decizie a Parlamentului European va trebui consultat Parlamentul naţional, ceea ce implică un parteneriat între Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul European.
2. Un al doilea obiectiv care mi se pare extrem de important, în reforma statului este legat de reforma sistemului de pensii, pentru ca acesta să devină echitabil prin aplicarea principiului contributivităţii.
3.Un al treilea obiectiv care ar trebui să fie prioritar este elaborarea Codului Asistenţei Sociale necesar deoarece în momentul de faţă există peste 202 drepturi de asistenţă socială, reglementate prin 179 de acte normative. Există segmente importante de beneficiari care nu se află în categoria persoanelor care să necesite protecţie socială specială. Aici aş vrea să fac o precizare pentru că am făcut o afirmaţie legată de 11 milioane de asistaţi. Când acreditez această cifră am în vedere şi realitatea faptului că şi oameni bogaţi care sunt cuplaţi la încălzire centrală, la Bucureşti, primesc subvenţia pentru încălzire, în mod indirect. Eu cred că esenţa ar fi să focusăm mai bine resursele destinate protecţiei sociale.
4. Un alt obiectiv prioritar este introducerea standardelor de cost în administraţia centrală şi locală . Este un efort pe care Guvernul îl pregăteşte şi îl voi susţine fără reserve,
5. Un alt obiectiv ar fi accelerarea proceselor de descentralizare şi creştere a autonomiei locale.Aici trebuie să înţelegem că pînă când nu vom lăsa soarta comunităţilor în mâinile lor va exista un ridicat nivel de insatisfacţie faţă de conducerea centrală. Creşterea nivelului de autonomie al comunităţilor locale este fundamental pentru evoluţia pozitivă a României.
6. De asemenea, o altă prioritate îmi pare a fi gestionarea politicilor fiscale, monetare şi a situaţiei macroeconomice astfel încât România să adere la zona Euro în anul 2014. Nu trebuie să ne descurajeze criza economică, avem disponibilitatea să ne încadrăm în parametrii de aderare.
7. Un alt obiectiv prioritar ar trebui să fie intrarea României în spaţiul Schengen în anul 2011.
8. În sfârşit, susţinerea dezvoltării agriculturii, a industriei alimentare şi a turismului, ca sectoare de activitate pentru care România are condiţii naturale excepţionale.
9. Un alt obiectiv-accelerarea procesului de cadastrare şi intabulare a tuturor terenurilor agricole. Situaţia actuală a cadastrului face ca terenurile să nu potă fi vândute cu uşurinţă.
10. De asemenea, o prioritate care mi se pare extrem de importantă este ca numirile în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală să se facă în primul rând pe criterii de competenţă.

Mai multe, aici!
Nimic nu ne impiedica sa consideram ca aceste 22 de puncte sint parte dintr/o serie inevitabila de discursuri ale candidatului la presedintia Romaniei numit Traian Basescu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.