Scriitorii si blogurile

noiembrie 22, 2008 0

Azi, la Gaudeamus, o dezbatere care se anunta promitatoare si care s-a derulat, pina la urma la foc mic: despre „scriitori si bloguri”. Ar fi trebuit sa fim patru (eu, ITMorar, Cristi Teodorescu, Costi Rogozanu).  Am fost, pina la urma, doar trei; Costi, probabil, a ales sa scrie cindva pe…blog una-doua-trei idei despre conjunctia de mai sus.
Eu am zis cam asa asa:
I.
-avem motive intemeiate sa facem o distinctie care ne poate ajuta sa vedem mai bine cum stau lucrurile pe nisa aceasta inca ingusta: exista bloguri de scriitor (de pilda, Antonesei sau Cesereanu) si scriitori cu blog. Ultimele sint mult mai multe si, din mai multe motive, mai usor de tinut.
-exista varianta blogurilor de lux, cu cod de intrare, cu parola.  bloguri cu „frac si papion”, cu audienta selecta, atent cultivata. pot face uz de asemenea bloguri si scriitori.
II.
-ce fac eu pe acest blog? intre altele, incerc sa fac sa circule ideile scriitorilor. desigur, nu doar ale prozatorilor si (intr-o masura mai mica) ale poetilor, ci si ale eseistilor sau filosofilor.  cartile, fragmetele de carte, poemele, copertele de carte, linkurile  pe care le vedeti aici – sint modalitati concrete de a imprastia/comunica anumite idei.
-blogul ofera modalitati noi si, unele, spectaculoase, de a pune ideile in miscare.
-„taietura”, „unghiul” sint esentiale pentru o circulatie buna a ideilor. Urmaresc, recunosc, sa fac o taietura cit mai buna, cit mai „sexy” pentru a se auzi (despre) unele idei, unele carti, unele texte.
As mai fi adaugat, daca ar mai fi fost timp:
– blogul are un formidabil potential pe zona de „debate”.
-ca sa asiguri premise solide pentru dezbatere, e nevoie, deopotriva, de suplete, discretie, fermitate si autoritate. a da credit celor care vin aici, a nu crede despre cineva ca e mai putin decit un om LIBER, a fi primul care acorda respect – e minimal si obligatoriu. a bana, in acelasi context, e uneori inevitabil.
-blogul recupereaza urechea si, deci, cite ceva din ce s-a pierdut prin televiziune (cea care intretine ochiul). desi poate parea banal, nu e deloc asa – blogul recupereaza un spatiu si un timp pentru reflectie. televiziunea, uneori hiper-vitezista acum, le suprima.
Lectura placuta! Discutie placuta!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.