Semne că războiul e tot mai aproape: mișcări de trupe militare, personal diplomatic evacuat, arme livrate

Semne că războiul e tot mai aproape: mișcări de trupe militare, personal diplomatic evacuat, arme livrate

ianuarie 19, 2022 0

Rusia și-a evacuat treptat familiile personalului diplomatic din Ucraina, începând din prima săptămână a noului an. Operațiunea a fost una vizibilă, posibil parte a tensiunilor dintre Moscova cu Ucraina. Evacuarea lentă poate fi parțial o propagandă, parțial o pregătire pentru un conflict sau parțial o simulare, spun oficialii ucraineni și americani, care subliniază că ar putea fi chiar toate trei, notează New York Times.

O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale de trupe, a declarat luni secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici, citat de ziarul rusesc Kommersant, în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko anunţase noi manevre împreună cu Rusia abia în februarie, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Efectuarea unei verificări inopinate a capacităţii de luptă a grupării regionale de trupe Belarus-Rusia reprezintă o măsură importantă a acţiunilor comune pentru asigurarea securităţii Uniunii statale, a spus Volfovici.

„Această decizie a fost luată pe baza unei evaluări a situaţiei politico-militare create în apropierea graniţelor cu Belarus şi Rusia”, a spus oficialul de la Minsk, citat de agenţia de presă oficială belarusă Belta.

„Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta”, a remarcat el.

Minskul „nu poate să nu-şi facă griji” cu privire la intensificarea activităţii militare a ţărilor NATO în apropierea Belarusului, susţine acesta. „Politica agresivă şi distructivă dusă de guvernele statelor vecine nu contribuie deloc la menţinerea şi dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate. În orice moment se poate întâmpla o provocare şi ireparabilul”, a declarat Aleksandr Volfovici, citat de Kommersant.

Într-o astfel de situaţie, a continuat el, este necesar să ne asigurăm că gruparea regională de trupe este eficientă.O atenţie deosebită va fi acordată evaluării acţiunilor organismelor militare de comandă şi control. Este prevăzut să fie exersate acţiuni de management al trupelor în timpul desfăşurării lor şi de respingere a unor atacuri terestre şi aeriene, a mai indicat acesta.

Anunţul despre desfăşurarea de trupe ruse în Belarus intervine după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko informase anterior cu privire la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în luna februarie, pe fondul tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Occident în legătură cu situaţia de la graniţa ruso-ucraineană.

Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie, potrivit AFP.

În acest context, Marea Britanie a declarat luni că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere faţă de o potenţială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia, relatează Reuters.

„Am luat decizia de a furniza sisteme uşoare de arme defensive antitanc”, a afirmat în parlament ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Primele sisteme au fost deja livrate luni şi un număr mic de personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp, a spus el, adăugând că îl invită pe omologul său rus Serghei Şoigu la Londra în următoarele săptămâni pentru a discuta despre criza legată de Ucraina.

Intențiile lui Vladimir Putin, în continuare un mister

La Washington, oficialii americani spun că Vladimir Putin nu a luat încă o decizie de a invada Ucraina.

Oficialii americani îl descriu pe liderul de la Kremlin ca pe un tactician mai mult decât un mare strateg și ei cred că acesta analizează în mod constant o mulțime de factori privind o decizie fermă de a porni incursiunea armată.

Printre acești factori se numără cât de bine ar putea să facă față Rusia sancțiunilor asupra băncilor și industriei sale și dacă cererile sale ca Ucraina să înceteze să se mai îndrepte către NATO, și că NATO nu se mai extinde spre Rusia, primesc suficientă atenție.

Dar oficialii americani citați de Digi 24 spun că Putin ar fi putut, de asemenea, să fi ajuns la concluzia că, având în vedere că SUA și alte țări au început să înarmeze Ucraina, avantajul său militar riscă să se erodeze.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.