Sever, nu cred că ai făcut bine

iulie 25, 2008 0

Vin cam tirziu cu acest comentariu. cam tirziu, dar trebuie s-o spun. Cred că Sever Voinescu greşeşte intrînd acum în politică. Eu nu cred în destinul tinerilor în viaţa politică de pe aici şi nici de aiurea. Nu cred în împrospătări ale sîngelui şi nu cred că un tip capabil trebuie să-şi irosească fragedele tinereţi pe culuoarele Parlamentului. Cred că un politician bun nu poate veni la conducere decît după ce şi-a consolidat numele în extrapolitic.
Evident, Voinescu ar fi cu multe clase peste mulţi başbuzuci din parlamentul de astazi. Dar are vreun sens să te măsori cu ei? Bun, mi se va spune că, dacă nimeni nu încearcă, tot „ei” vor rămîne la putere. Dar e un sofism. Eu cred că întîi trebuie să ai grijă de tine, de evoluţia ta. Politica bună, cea clasică, ar trebui să fie un soi de pensie timpurie pentru oameni capabili. Tinerii pot face politică din zone ne-tradiţionale, din joburile în care sînt, din stradă atunci cînd se întîmplă ceva grav, din proteste sau initiative scrise sau vorbite.
Nu sîntem în aceeaşi barcă ideologică, dar Sever are ideile lui clar articulate şi e foarte bine că vrea să le pună în practică – dar de ce s-o faci atît de tînăr dintr-un birou de deputat? cum poţi avea forţă politică – mă refer la forma clasică de a face politică cu electorale, sustinerea partidului si celelalte – fără să fi acumulat destulă putere extrapolitică (simbolică sau financiară)?
 În plus, părerea mea e că lipseşte foarte mult tocmai formele de politică extrasistem- grupuri de opinie, ong-uri eficiente (nu facute să mai traga niste bani) şi toate celealte. Mă rog, îi urez succes lui Sever, deşi cred că s-a grăbit.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.