SONDAJ. Cioloș sau Barna? Cine e mai vinovat pentru marele scandal din USR?

SONDAJ. Cioloș sau Barna? Cine e mai vinovat pentru marele scandal din USR?

februarie 4, 2022 7

Dacian Cioloș și Dan Barna, liderul nr 1 și respectiv nr 2 în USR se acuză reciproc de distrugerea partidului.

USR a părăsit de bunăvoie Guvernul Cîțu, refuzând să-l schimbe pe ex-ministrul Stelian Ion (demis de Cîțu), și de atunci se află în Opoziție, alături de AUR. În timp ce USR scade în sondaje, AUR crește, iar asta explică parțial criza din partid.

Redăm mai jos sondajul zilei și scrisorile trimise membrilor USR de Dan Barna și Dacian Cioloș.

[wpdevart_poll id=”39″ theme=”1″]

Postarea integrală a lui Dan Barna pe forumul intern

 

Dragă Dacian,

 

Mărturisesc că nu am înțeles mesajul pe care ai vrut să ni-l transmiți astă seară în Biroul Național.

 

Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim.

 

Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

 

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.
Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții.
Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației.

 

Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec.

 

Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate?

 

Propui digitalizarea. Există deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine să îndemni membrii să le folosească mai mult.

 

Dacian, e parte din jobul tău să construiești consens. De altfel, asta ai promis. Ți-ai construit campania electorală pe tema aceasta. M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică.

 

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine.

 

Și cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcționat.

 

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ți-am spus că trebuie să ne orientăm spre public, spre externe, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la Fără Penali. Ai ales să te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut să intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să își valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieșit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut să anulezi alegerile.

 

În rest, Biroul Național ți-a votat tot ce ai propus.

 

Trei ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca nici altul. Am așteptat de la tine să construiești consens. Vii să ne propui un program al președintelui care suprascrie statutul și funcționarea partidului. Încerci un transfer de responsabilitate de la lideri aleși la comitete alese de tine.
Și, cel mai grav, Dacian, este să arunci partidul în aer când România așteaptă de la noi și de la tine o viziune europeană, liberală, modernizatoare. Suntem prinși între un guvern mamut, corupt și inept și forțele radicale care cresc. Să vii acum să declanșezi o luptă pentru putere internă pentru că nu facem toți frumos ca tine este iresponsabil.
Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.
Toate acestea se regăsesc într-un program pe care ni-l pui în față brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci.
Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa.

 

Postarea integrală a lui Dacian Cioloș

 

Dragă Dan,
Partidul suferă si noi ne certăm între noi. Am propus soluții și am primit o explozie de nervi din partea ta, fără să îi dai 24 de ore documentului propus. Îmi ceri consens și îmi oferi ieșiri la televizor. Îmi e dificil să înțeleg ce propui partidului în afară de a-i exclude pe cei care nu sunt cu tine.
Am văzut mesajul tău și aș vrea să îți răspund la câteva dintre întrebările pe care le ai. Dar înainte de a deschide lista de răspunsuri, aș vrea să contextualizăm situația. Îți mulțumesc că mi-ai oferit câteva luni de liniște, după cum singur recunoști, dar rămân uimit de formulare, pentru că nu înțeleg la ce folosesc aceste luni de liniște și de ce trebuia să mi le oferi. Eu nu căutam liniște, ci colaborare și construcție.
Eu am vorbit permanent cu tine și chiar astăzi, înainte de prezentarea acestui program, am avut o foarte lungă discuție pe marginea lui. Nu îți înțeleg deloc supărarea, după cum nu înțeleg de ce trebuia să îmi oferi răgaz după finalizarea alegerilor interne.
Eu rămân fidel modului meu de a fi și el se rezumă la dialog cu colegii, la forța argumentelor și la lipsa oricărei forme de adversitate în interiorul echipei. Am făcut-o la guvern, am făcut-o în Comisia Europeană și am făcut-o peste tot unde am lucrat. Și, da, mi-am dorit și îmi doresc să lucrăm în echipă, să luam decizii pe bază de argumente, nu de apartenență la o tabără sau alta.
Competiția pentru mine nu înseamnă scandal și iritare, e necesară în procesele electorale, iar după finalul lor reintru în starea de echilibru și colaborare pe care le cred necesare pentru bunul mers al unei organizații.
Revenind la program, existența sa are un sens politic în ceea ce mă privește. Am promis în campania internă o serie de lucruri pe care intenționez să le fac ca urmare a propriei mele promisiuni și a mandatului pe care l-am primit.
Votul membrilor, majoritar și democratic, mă îndatorează. Dacă nu pot să fac ceea ce am promis înseamnă că fie nu mă țin de cuvânt, fie nu am mijloacele necesare pentru a pune în practică promisiunile. În ambele situații, mandatul de președinte e golit de sens. Or, eu nu simt nevoia de a sta în vitrină. Nu am de gând să aștept alegerile prezidențiale din 2024 în speranța că poate se așează lucrurile și prind o candidatură.
Mandatul meu e de a face din USR un partid competitiv, așa că am propus o serie de măsuri concrete. Măsurile acelea le-am avut și în programul cu care am candidat în partid și am căutat să vin cu lucruri de bun-simt, pornind de la ce am văzut în partid.
După cum arată statutul partidului astăzi, este imposibil ca președintele să poată contribui la bunul mers al lucrurilor singur. E mai degrabă decorativ, prezidează niște ședințe și dă declarații folosindu-se de titulatura pe care o are. Or, eu am propus un mandat de doi ani concentrat pe reformarea partidului și pe pregătirea lui pentru alegerile din 2024.
Din motivul acesta te-aș întreba dacă tu crezi că suntem pregătiți pentru 2024, când vom avea patru rânduri de alegeri cruciale, și dacă tu crezi că așa cum funcționează partidul nostru astăzi avem vreo șansă să oferim altceva cetățenilor astfel încât să avem speranța că putem câștiga alegerile. Răspunsul meu este NU. Suntem departe de a fi un partid capabil de a crește electoral, am ajuns pe locul patru în sondaje și perspectiva de a urca mai sus este minimă în condițiile actuale.
E datoria mea de președinte de a propune un plan, e datoria mea de om care se consideră responsabil să încerc să schimb ceva și e de datoria mea să plec dacă nu există voință politică în procesul de reformă.
Da, am nevoie de susținerea BN (care a fost ales de Congres) pentru a aplica un program cu care am fost ales de către membri. BN are și alte proiecte, priorități etc. Unele le-am adoptat, altele le vom discuta în viitor, probabil. Ceea ce propun eu aici sunt câteva priorități cu care am fost ales și în virtutea acestei legitimități le propun spre aprobare.
Dragă Dane, nu arunc nimic în aer, nu am intrat cu picioarele peste alegeri, nu caut să am control intern și să dau o luptă pentru putere. Am să-ți atrag atenția asupra a două lucruri însă.
Spui că ai condus „un partid complicat ca nici altul”. Ei bine, dagă Dane, partidul de astăzi include mii de membri PLUS care merită respectați și conduși la fel ca cei din vechiul USR, partidul de astăzi include membrii de mâine pentru care nu facem nimic să ne asigurăm că se vor înscrie în partid, partidul de astăzi trebuie să se mândrească și cu altceva decât cu capacitatea de a supraviețui unei lupte interne permanente.
Te rog să te întrebi de ce pleacă membrii zi de zi din partid, de ce partidul exclude cu ardoare membri, de ce suntem într-un zbucium care nu se mai termină și să îmi spui de ce capacitatea de a avea ficat și de a încasa fără să clipești este cea mai mare calitate a unui politician în România.
Cu regret, în acest punct nu suntem pe aceeași lungime de undă. Nu cred că România se va schimba cu forța, ci cu vorba bună și nu cred că un partid va crea un val de entuziasm dacă nu e în stare să se organizeze și să performeze, ci doar să peticească orgolii și nemulțumiri.
Și, în al doilea rând, vorbești de democrația specială existentă în organizația noastră. Democrația presupune să recunoști când ești învins și să nu crezi că recunoașterea te face un om special sau că te face mai slab. Să recunoști când ești învins face parte din regulile jocului și nu e un merit personal. Abia când nu recunoști are valoare și arată că nu poți să accepți votul și democrația ca atare.
Și dacă îmi vorbești de democrație, te rog să îmi acorzi și mie ocazia să mă pot exprima în limitele ei. Statutul îmi cere să propun un program ca președinte, ceea ce tocmai am făcut. O eventuală respingere sau lipsă de acceptare a sa prin evitarea votului golește de sens programul ca atare și persoana care îl propune. Or, e o chestiune de onoare să nu continui ceva ce nu se poate construi.
Ai șansa ca membru al BN-ului să alegi ce-ți dorești pentru viitorul nostru comun. Și face parte din jocul democratic.
VoxPublica
VoxPublica
7 comments on “SONDAJ. Cioloș sau Barna? Cine e mai vinovat pentru marele scandal din USR?
 1. Dunn

  Raspundeti onest la urmatoarele intrebari.
  1. Cine a venit cu acele „sondaje” care indicau o crestere exponentiala a voturilor pentru USR, in cazul iesirii de la guvernare?
  2. Cine a platit grupurile de postaci
  – sa atace in haita orice opinie diferita?
  – sa ii jigneasca pe liberali si pe presedinte in asemenea masura incat sa induca ideea ca nu se poate guverna alaturi de USR?
  3. Cine i-a luat apararea avocatului mafiei constantene, Stelian Ion?

  Acela este vinovatul.

  Bine, parerea mea este ca nu e vorba de „vinovatie”, sau de impulsuri totalitare si birocratice. Ci este vorba de un agent ostil Romaniei infiltrat la varf in USR. Iar asta este una dintre cele mai mari operatiuni de razboi psihologic din 1990 pana azi. Efectele ei sunt sinistre. Ciolos ar trebui tratat cu extrem de multa atentie si toata activitatea lui verificata.

  februarie 4, 2022 Reply
 2. gri57

  Dunn – Ghinea – matale esti bre ?
  Avocatul mafiei constănțene este cel care a votat in BN constant împotriva președintelui ales – hai ca ii mai spun o data numele – Dacian Ciolos , nu fost mârșăvie , fals , manipulare alegeri trucate cu autobuze de membri fictivi ( vezi D1 unde aveți o plagiatoare sinistra președinta si Inca un mitoman plagiator care postează pe You Tube dansuri din buric ” aleși ” prin metoda autobuzul , nu a fost abuz de care sa fiți străini – excluderi , ignorări ale petițiilor si a plângerilor împotriva EB si a RD , ignorarea raportului comisiei electorale a partidului care a spus clar ca alegerile interne au fost fraudate si trebuie repetate , ignorarea votului măsluit de la delegații pentru congres unde a ieșit pe primul loc o persoana care nu candidase ( dar avea același nume cu cea din autobuzul vostru si ați încurcat codurile de membri ) si tot săracul Ciolos trebuie verificat ??? tupeu siderant – asta este singura voastră ” calitate „

  februarie 4, 2022 Reply
 3. Dunn

  Deci acesta este nivelul sectei ciolosiste.

  „Bre”, dansatoare din buric, etc. Cine crezi ca suporta avalansa de vorbe umflate?

  Ciolos a distrus USR prin minciuna si intriga.

  februarie 4, 2022 Reply
 4. nicolae misulec

  Mergem cu Dacian.dupa 30 de ani la Taranisti 5 mandate C.L 2016-2020 Consilier Judetean din partea Taranistilor nu am mai dorit sa fac politic deloc pentru binele Patriei am decis sa fiu alaturi de USR .Constat.singurul candidat care poate intra in turul 2 alaturi de candidatul PSD este Dacian viitor Presedinte.CLAR.

  februarie 4, 2022 Reply
 5. gri57

  Dansatorul din buric este omul vostru pur sange USR , ai cara poseta lui Cosette , Barna a distrus USR diaspora prin minciunile si prin furturile voastre – asta stiti si asta faceti – cenzurati , furati voturi , plagiati si excludeti pe cei care pun întrebări … v-ati pus senator de diaspora un impostor care isi spunea arhitect sef cand el murea de foame prin Spania cu 12000 de euro declarati ca venit pe an , sunteti o adunatura de impostori si de refulati …. ramaneti alaturi de taticul vostru

  februarie 4, 2022 Reply
 6. gri

  Bre este ceea ce meritati , nimic mai mult . Dansatorul din buric este omul vostru pur sange USR , ai cara poseta lui Cosette , Barna a distrus USR diaspora prin minciunile si prin furturile voastre – asta stiti si asta faceti – cenzurati , furati voturi , plagiati si excludeti pe cei care pun întrebări … v-ati pus senator de diaspora un impostor care isi spunea arhitect sef cand el murea de foame prin Spania cu 12000 de euro declarati ca venit pe an , sunteti o adunatura de impostori si de refulati …. ramaneti alaturi de taticul vostru

  februarie 4, 2022 Reply
 7. Dunn

  Ehh, ce lucruri frumoase ies la iveala.
  Stelian Ion este/a fost avocatul mafiei.
  – Ce cauta Ciolos cu el de mana la toate televiziunile?
  – De ce i-a luat apararea si a preferat sa darame guvernul impreuna cu AUR si PSD?
  – de ce se mira Ciolos ca Stelian Ion a schimbat tabara?
  – nu critica Ciolos Polonia de dragul homosexualilor? Iaca are parte de ei in partid.

  Una peste alta s-a ales praful de o mare speranta. Simpli votanti nu au de unde sa stie si nu e treaba lor sa stie cum au ajuns toti impostorii sa paraziteze USR. Desi debarcarea mizerabila a lui Nicusor Dan prevestea deja degenerarea.

  Nu se poate face nimic si cu atat mai putin politica fara integritate si consecventa.

  februarie 5, 2022 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.