Spaga romaneasca in ziarele americane

februarie 15, 2009 0

Un articol aparut in International Herald Tribune spune ca, in Romania, spaga e o problema de sanatate. Realizat din punctul de vedere al pacientului nevoit sa dea spagi in stanga si in dreapta pentru a fi tratat, articolul cu pricina rezuma pozitia medicilor si mai ales conditiile care i-au adus in situatia de a trai din spagi in doua cuvinte: rezidentii au salarii de 200 de euro, iar bugetul nu permite crestere aveniturilor pentru medici. In rest, povesti lacrimogene care au facut istorie in presa romaneasca si citate care sa sprijine ideea ca in Romania poti beneficia de tratamente sanitare doar daca ii platesti din buzunar pe acei medici nenorociti.
In mod normal as fi zis: „ce stiu ei, americanii….”. Numai ca in acest caz, Dan Bilefsky, autorul articolului, stia despre ce e vorba. Am stat la o cafea cu el, pret de o ora si un pic, in urma cu cateva saptamani. I-am explicat atunci ca nu poti trata corect problema spagii din spitale, decat daca vorbesti de ignorarea constanta  a medicilor de catre guvernantii romani din 1990 pana in prezent si daca explici faptul ca un medic nu poate trai, invata si lucra cu 200 de euro/saptamana la 30 de ani, sau cu 500 de auro la 45 de ani.  Am incercat sa-i demonstrez ca exista o diferenta intre spaga si  banii dati de pacienti ca multumire pt serviciile aduse de medici. Pt ca, spre deosebire de politicieni, pacientii se pare ca au priceput ca  doar cu salariul de la stat medicii nu pot trai, iar daca medicii nu traiesc, nici pe ei nu mai are cine sa ii vindece. De atfel, Bilefsky mi-a spus atunci ca si parintii lui sunt medici, iar tatal sau  – dupa o operatie- le-a multumit doctorilor care l-au tratat cu o serie de cadouri. De condamnat este conditionarea actului medical, si nu rasplatirea lui benevola. Pt ideea de spaga serioasa, i-am dat cazul lui Bradisteanu, acuzat ca a luat o spagoaie de 4 milioane de euro pt a manari o licitatie.
Insa ceea ce mi se pare neprofesionist este modul in care articolul din IHT leaga platile suplimentare de care beneficiaza medicii romani de o posibila sanctionare a Romaniei de catre institutiilor europene. Asadar, nu Justitia, nu coruptia din administratia centrala sunt probleme ingrijoratoare, ci faptul ca medicii romani au gasit o cale prin care sa traiasca si ei, si pacientii lor…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.