Spania a învins valul 5 al pandemiei. 90% populație vaccinată – noua țintă. Infectările scad masiv, deși nu mai există restricții

Spania a învins valul 5 al pandemiei. 90% populație vaccinată – noua țintă. Infectările scad masiv, deși nu mai există restricții

septembrie 12, 2021 3

Infecțiile sunt în declin pe întreg teritoriul și toate provinciile din Spania. Vaccinarea masivă a populației (70% din total populație are ambele doze făcute) a reușit să reducă mai mult de jumătate din incidența pe care au atins-o în cel mai rău moment al celui de-al cincilea val.

În această săptămână, Spania a lăsat în urmă al cincilea val al pandemiei. Incidența în țară este din nou sub 150 de cazuri la 100.000 de locuitori (1,5 la mia de locuitori, în sistemul românesc), situație care nu se mai văzuse de la sfârșitul lunii iunie.

Transmisia coronaviruslui scade rapid de săptămâni bune. În toate provinciile, cu excepția orașului autonom Melilla (Africa), incidența actuală este sub jumătate din cea atinsă în cel mai rău moment al celui de-al cincilea val, anunță El Diario.

În plus, 29 de provincii au reușit să-și reducă incidența cu 80% sau mai mult, de la vârful infecțiilor înregistrat în această vară. Reducerea transmisiei în toată țara înseamnă că nouă provincii au reușit să scadă incidența sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori (sub 1 la 1.000 de locuitori).

Vaccinarea împotriva COVID-19 în Spania a atins deja obiectivul inițial de imunizare a 70% din populația adultă cu programul complet și se îndreaptă spre noul scop de abordare a imunității de grup, pe care experții l-au stabilit la 90%.

Până în prezent, există mai mult de 35 de milioane de oameni – 73,9% din populație – care au primit programul complet de vaccinare împotriva coronavirusului. Și există mai mult de 37 de milioane – 78,2% din populație – care au cel puțin o doză.

Cursa continuă și comunitățile autonome au pus deja la bătaie peste 68 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Janssen împotriva COVID-19 de când a început campania de vaccinare în urmă cu opt luni.

În ultima zi, au fost administrate peste 203.000 de injecții.

Raportând la populația mai mare de 12 ani, vaccinarea depășește 88,1% cu cel puțin o doză, iar 83,3% cu programul complet.

Ministerul Sănătății se concentrează acum și asupra celor peste 40 de ani și, în ceea ce privește acest grup, 94,7% au primit deja cel puțin o injecție, în timp ce 93% au finalizat ciclul de vaccinare.

Vaccinarea pe grupe de vârstă, cu doar o doză (primul grafic) și cu ambele doze (al doilea grafic)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obiectivul reiterat de guvern a fost ca 70% din populația spaniolă să fie imunizată până la sfârșitul verii.

Premierul Pedro Sánchez i-a încurajat pe spanioli să ajungă la 90%; un procent care ar putea fi atins până la sfârșitul lunii octombrie, în conformitate cu proiecția pe care o calculează DatosRTVE din dozele administrate în fiecare săptămână (de luni până luni pentru a include weekend-urile).

„Scopul nu este acela de a continua vaccinarea pentru totdeauna”

Putem avea încredere în vaccinuri pentru a conține epidemia covid-19? Deși eficacitatea lor scade în timp, medicii spun că sunt încă indispensabile. Pe termen lung, însă, se pune întrebarea cu privire la cât spațiu trebuie să permită imunitatea naturală.

„Știm acum că vaccinarea nu va eradica SARS-CoV-2”, coronavirusul care provoacă covid-19”, a recunoscut Academia Franceză de Medicină într-un comunicat.

De câteva săptămâni, s-au acumulat date care arată că vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva variantei delta a SARS-CoV-2, care este mult mai contagioasă, relatează Afp.

O proporție semnificativă dintre cei vaccinați au fost infectați, deși rămân foarte bine protejați împotriva formelor severe de virus.

În acest context, este dificil să se prevadă imunitatea de turmă, adică un prag suficient de persoane imunizate pentru ca epidemia să nu se mai răspândească.

Academia Franceză de Medicină cere „să nu renunțe” la această imunitate a turmei, deoarece obiectivul este ca numărul de infecții să rămână stabil în timp sau, cel puțin, să fluctueze regulat odată cu anotimpurile. Și acest lucru se va realiza vaccinând cât mai mulți oameni posibil”.

Dar, dincolo de asta, ar trebui să mergem la vaccinuri și să aplicăm regulat doze de rapel pentru a compensa pierderea eficacității lor?

„Scopul nu este acela de a continua vaccinarea pentru totdeauna”, a estimat virologul german Christian Drosten, pe canalul NDR la începutul lunii septembrie.

Potrivit lui Drosten, într-o primă etapă, cât mai mulți oameni ar trebui să fie vaccinați pentru a evita formele grave ale bolii. Dar mai târziu, infecțiile pot fi permise să apară în număr mare, cel puțin în rândul persoanelor fără factori de risc.

Unii cercetători subliniază că suntem încă departe de a putea dezvolta o strategie care lasă loc imunității naturale.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.