Spania – cozi la vaccinare, cu 90% din populație imunizată deja cu cel puțin o doză!

Spania – cozi la vaccinare, cu 90% din populație imunizată deja cu cel puțin o doză!

noiembrie 30, 2021 0

Ritmul de vaccinare începe să bată din nou recorduri, după câteva luni de pauză în Spania. Intrarea în scenă a certificatului covid a favorizat ca unele puncte de inoculare deschise în acest weekend să fie umplute de cozi, în special în Catalonia și Comunitatea Valenciană, anunță El Pais.

În aceste două regiuni autonome, caracterul obligatoriu al documentului de sănătate pentru a intra, cel puțin, în baruri, restaurante este iminent.

Acoperirea vaccinării în Spania este aproape de 80% în întreaga populație matură și de 90% pentru toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, imunizate cu cel puțin o doză.

Certificatul covid este prezentat acum ca ultimul impuls pentru creșterea acestor procente, până spre… 100%

Consecința a fost imediată în comunitățile afectate, care înmulțesc frecvența injecțiilor cu antidotul COVID.

Departamentul de Sănătate al Cataloniei intenționează să redeschidă câteva puncte de vaccinare în masă care au fost închise după ce au inoculat peste 22.000 de prime doze în ultimele șapte zile, dublu față de cea din prima săptămână a lunii noiembrie.

În Comunitatea Valenciană, punctele mobile fără programare prealabilă au administrat 2.190 de doze weekendul trecut, mai mult decât primele trei săptămâni ale lunii, iar dispozitivele activate s-au încheiat cu două ore mai târziu decât era planificat pentru a deservi toate persoanele interesate.

În Andaluzia, se inoculează aproximativ 15.000 din primele doze pe săptămână, dublul numărului de la începutul lunii noiembrie, iar în Navarra se injectează zilnic 250, când rata anterioară era de o sută.

Așa-zisul efect „era de așteptat”, analizează Jaume Sellarès, vicepreședinte al Colegiului Oficial al Medicilor din Barcelona.

„În țările europene în care a fost implementat certificatul verde s-a observat o creștere a vaccinării și aici nu au existat motive pentru ca aceasta să fie diferit față de alte regiuni europene”, explică el.

Președintele Asociației de Asistență Familială și Comunitară din Catalonia, Alba Brugués, înțelege că beneficiile certificatului sunt duble:

„Pe de o parte, persoanele neprotejate au un motiv în plus pentru a se vaccina și, pe de altă parte, spațiile comunitare cu multă lume sunt mai protejate”, exemplifică el.

Spania este una dintre țările europene cu cele mai mari rate de vaccinare, iar asta permite ca numărul deceselor să fie foarte mic în raport cu țări cu vaccinare redusă, în ciuda faptului că infectările au sporit și aici.

Pe 29 noiembrie, au existat 8.198 de persoane infectate, dar numărul morților de COVID a fost de 25, iar al persoanelor spitalizate de numai 338 în întreaga țară.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.