Spania: românii și englezii au adus cu ei și cele mai multe cazuri COVID de ”import”

Spania: românii și englezii au adus cu ei și cele mai multe cazuri COVID de ”import”

octombrie 27, 2021 0

Benidorm a devenit în ultimele săptămâni un exemplu clar al relației dintre mobilitatea internațională, creșterea cazurilor de Covid și transmiterea de noi tulpini ale coronavirusului, scrie El Mundo.

Capitala turistică de pe  Costa Blanca, supranumită și ”Manhattan”-ul Europei grație hotelurilor tip zgârie-nori, și-a văzut incidența cumulativă explodând până la risc extrem, 2,86 de cazuri la 1.000 de locuitori, ceea ce a determinat Ministerul Sănătății să instituie supraveghere specifică în municipiu în cazul în care este necesară implementarea măsurilor de control pentru încetinirea transmisiei virusului.

Deși aceste date sunt raportate la populația ultimului recensământ (75.000), când de fapt populația incluzând turiștii este în jur de 180.000 de locuitori ( așa cum au solicitat Primăria și sectorul turistic), la această măsurătoare care pune în roșu parametrii epidemiologici ai Benidormului, Ministerul Sănătății atribuie o explicație clară: invazia de toamnă a turiștilor britanici. 53% dintre cazurile pozitive detectate în Benidorm sunt vizitatori din Marea Britanie!

Cu toate acestea, măsurile de control pot fi din nou pe masă. Comunitatea Valenciană este a doua comunitate autonomă cu cele mai multe cazuri de COVID ”importate”, în total 59, în perioada 11-22 octombrie, potrivit cifrelor din ultimul raport al Ministerului Sănătății cu date culese de Rețeaua Națională de Supraveghere Epidemiologică. Doar Madridul o depășește, cu 60 de cazuri.

După naționalitate, Regatul Unit este a doua țară ca număr de pozitive depistate în Spania în ultimele patru săptămâni, după România.

În acest scenariu -și cu restricțiile din Comunitatea Valenciană limitate la utilizarea măștii în spații închise, sau cele în care distanța socială nu a putut fi menținută, și limitarea a zece persoane la mesele de bar-, în cazul Benidorm mai există un risc care se observă îndeaproape: creșterea infecțiilor cauzate de varianta Delta Plus, care în Marea Britanie a atins o incidență de 10%.

Noua mutație se numește AY.4.2 și este considerată a fi cu 10% și 15% mai transmisibilă decât versiunea originală Delta, care era deja de două ori mai contagioasă decât SARS-CoV-2 original.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.