Spania trece la vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani – categoria cu cea mai rată de infectare COVID

Spania trece la vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani – categoria cu cea mai rată de infectare COVID

decembrie 7, 2021 1

Spania este în topul european al vaccinării anti-COVID cu peste 91% din populația de peste 12 ani vaccinată cu cel puțin o doză. Succesul campaniei se vede în viața socială: în Spania, viața e aproape normală, în ciuda creșterii infectărilor din sezonul rece, dar cu puține decese și pacienți la terapie intensivă – acesta fiind marele avantaj al Spaniei în raport cu țările mai puțin vaccinate, unde decesele și internările sunt mult mai numeroase.

Campania de vaccinare a copiilor între 5 și 11 ani va începe în Spania din 15 decembrie. Comisia de Sănătate Publică a aprobat marți inocularea copiilor sub 12 ani după ce vaccinul Pfizer pentru această populație a fost validat de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și a primit avizul grupului de tehnicieni care consiliază Ministerul Sănătății de la Madrid, relatează presa spaniolă.

Campania va începe cu sosirea primelor fiole, programată pentru 13 decembrie: de acolo vor fi distribuite în rândul comunităților autonome (regiunile Spaniei), care vor putea începe procesul pe 15 decembrie.

Ministerul Sănătății se așteaptă să primească 3,2 milioane de vaccinuri între această lună și ianuarie , care ar fi suficient pentru a inocula prima doză practic tuturor copiilor între 5 și 11 ani (3,3 milioane). A doua doză va fi inoculată opt săptămâni mai târziu.

Ministerul Sănătății a comunicat într-o notă că comisia a aprobat vaccinarea acestor grupe de vârstă, pentru a reduce povara bolii la acest grup și transmiterea în mediul familial, în centrele de învățământ și în comunitate.

„În acest sens, Comisia subliniază importanța protejării minorilor de aceste vârste nu numai de boală în fața sa acută, ci și de posibile afecțiuni viitoare și de sindromul covid persistent”, se arată în comunicat.

Grupa de vârstă sub 12 ani a fost singura grupă de vârstă pentru care încă nu începuse campania de vaccinare și este și cea cu cea mai mare incidență a cazurilor: 412 diagnostice la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media Spaniei (248) și mai mult de triplu fata de adolescenti (133) sau cei peste 80 de ani (125).

După copii, următoarele grupe cu cele mai depistate cazuri sunt cele între 30 și 50 de ani, ceea ce coincide cu vârsta majorității părinților acestor copii.

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care directorii de sănătate publică ai ministerului  central și ai autonomiilor au decis să aprobe vaccinarea copiilor între 5 și 12 ani (pentru minorii de această vârstă încă nu există un medicament omologat).

Așa cum al cincilea val s-a răspândit rapid în rândul tinerilor, care nu au fost vaccinați la acea vreme, acest al șaselea val va fi mai ales în rândul copiilor.

Și, deși vaccinul nu oprește complet infecțiile, reduce capacitatea de transmitere, așa că atunci când primesc programul complet este de previzibil că virusul se va răspândi mai lent (în detrimentul a ceea ce se întâmplă cu varianta omicron).

Studiile arată că vaccinul conceput de Pfizer (care conține o treime din doza pe care o ia pentru adulți) reduce șansele ca copiii să contracteze boala cu 91%. Și minimizează șansele deja scăzute de spitalizare, internare în ATI sau deces la practic la zero.

Într-un context de transmitere scăzută, specialiștii consultați de E Pais nu s-au declarat în favoarea inoculării copiilor, având în vedere riscul scăzut al acestora de a contracta cea mai gravă formă de covid.

Dar cu cât curba epidemiei este mai mare, cu atât este mai logică vaccinarea copiilor. Acest lucru a fost stabilit, de exemplu, de grupul de experți care consiliază Agenția pentru Medicamente din Statele Unite (FDA, pentru acronimul său în engleză), care a stabilit că beneficiul vaccinării copiilor este mai mare decât riscurile în orice scenariu, dar mai ales într-unul a multor contagiuni.

Epidemiologii consultați de El Pais au fost în favoarea vaccinării copiilor.

„Pentru a-i proteja, dar mai ales pentru a opri transmiterea”, a subliniat Fernando Rodríguez Artalejo, profesor de sănătate publică la Universitatea Autonomă din Madrid. Experții o consideră una dintre armele pentru a continua să controleze coronavirusul.

Quique Bassat, epidemiolog și membru al Societății Spaniole de Pediatrie, subliniază că, fără a fi urgentă, vaccinarea copiilor devine necesară.

„Cifrele o susțin. Grupa pediatrică este cea cu cea mai mare incidență de departe, sunt focare în școli, lucru care nu se întâmplase până acum. Nu există urgență, dar avem prea multe cazuri și copiii contribuie la transmitere în țară”, reflectă el.

Dezbaterea despre vaccinarea copiilor este însă diferită de cea a adulților, ale căror șanse de a muri de covid sunt mult mai mari. Efectele secundare grave la copii, oricât de rare, pot fi chiar mai mult decât cele cauzate de boală în sine.

Deși studiile clinice la copii sub 12 ani nu au produs niciun efect advers grav, aplicarea în rândul adolescenților a determinat episoade foarte sporadice de miocardită, care în marea majoritate a cazurilor au fost rezolvate cu intervenție conservatoare și fără a fi nevoie de terapie intensivă.

Experții americani au concluzionat: „Deși beneficiile vaccinării depind în mare măsură de incidența COVID-19, analiza generală prezice că numărul de infecții semnificative clinic ar depăși în mod clar numărul de cazuri de miocardită excesivă asociată cu vaccinul într-o gamă largă a scenariilor de incidență”.

Majoritatea complicațiilor covid la copii apar la cei care au patologii anterioare. Din acest motiv, Federico Martinón, consilier în vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății, consideră că este o prioritate ca cei mai vulnerabili copii să fie incluși în campania de inoculare.

Acestea includ copiii cu cancer, imunosupresie, obezitate, sindrom Down sau cei cu afectare neurologică severă. Față de celelalte, decizia „este complexă și depinde de factori științifici, etici, politici, epidemiologici și economici”.

„Oamenii confundă dacă este bine sau rău cu dacă este o prioritate sau nu”, spune Martinón.

„Vaccinarea pentru copii bine este bună, știm că vaccinul funcționează și este sigur și eficient. Și pe lângă studiile clinice, a fost deja administrat la peste cinci milioane de copii de această vârstă, fără nicio problemă de siguranță. Cu toate acestea, nu este o prioritate în comparație cu indicația de vaccinare a altor grupuri de risc. Chiar acum aș da prioritate vaccinării tuturor copiilor cu factori de risc. În a doua categorie, cea a copiilor care locuiesc cu adulți cu risc crescut, să încerce să genereze un cordon suplimentar de protecție tocmai la cei mai vulnerabili. Și, în sfârșit, ar fi vaccinarea celorlalți copii, care nu este o prioritate, care nu este același lucru cu a nu fi bun sau a nu avea date”, conchide el.

Statele Unite sunt una dintre țările care a început deja inocularea copiilor, cu peste 2,6 milioane de doze injectate, 10% din populația cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din țară.

După o lună, nu au fost raportate efecte adverse notabile. „Observăm un profil bun de siguranță. Miocardita, care a avut foarte mult de-a face cu doza, va fi probabil mult mai puțin prezentă cu doza pediatrică”, spune Bassat.

China tocmai a început cea mai mare campanie din lume, care își propune să injecteze vaccinul la 160 de milioane de copii până la sfârșitul anului.

În Europa, după aprobarea EMA, țări precum Italia sau Germania au decis deja să înceapă vaccinarea imediat ce încep să sosească dozele.

În cazul Franței, începând cu 15 decembrie, copiii cu boli cronice sau alte vulnerabilități pot începe să fie vaccinați. Restul, aproximativ șase milioane de copii, vor putea face acest lucru, odată ce autoritățile sanitare își vor da aprobarea finală, începând cu sfârșitul lunii, probabil „în jurul datei de 20 decembrie”, a spus ministrul Sănătății, Olivier Véran.

În Regatul Unit cazul este studiat de către Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare, care ar putea aproba inoculările în această săptămână.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.