Spitalul neputintei

martie 7, 2009 0

Mai tineti minte cand va spuneam ca primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, doreste sa preia spitalele de la Ministerul Sanatatii pentru a prelua si fondurile aferente lor?
Postare e aici. Un scurt remember totusi, dintr-o stenograma a unei sedinte de consiliu :
„spitalele daca le preluam, le preluam in intregime, pentru ca e nevoie totusi de reformarea lor, le preluam cu fondurile respective si sa ne întelegem, care fonduri? Fondurile pentru aparatura de inalta tehnicitate.
Numai ca, dupa ce a preluat spitalele, acestea cer bani. Nu dau. Iar edilii bucuresteni s-au terzit cu o noua cheltuiala pe cap. O alta dovada a unei gandiri pe termen scurt, nascuta probabil din dorinta de a mai fi sef peste cateva unitati sanitare. Asa se face ca primul contact dintre mini-ministerul lui Oprescu si reprezentantii spitalelor a fost un fiasco:
Unul dintre participanţii la discuţiile de la primărie din partea spitalelor s-a declarat nemulţumit de întâlnirea de joi seară, rămânând cu impresia că cei de la autoritatea locală nu ştiu ce să facă în privinţa unităţilor pe care le vor gestiona. “Nu au bani şi nu ştiu ce să facă cu noi”, ne-a mărturisit o sursă participantă la întâlnire. Mai mult decât atât, aceeaşi sursă susţine că prin această mutare nici cele două primării de sector (1 şi 2) care dădeau bani la spitale nu vor mai putea să dea fonduri pentru investiţii, unităţile fiind mutate la altă instituţie.– detalii aici.
Sa ne intelegem: chiar si fara a avea cele 18 spitale integral pe mana, Oprescu putea sa faca o groaza de investitii daca dorea, deoarece legea ii permitea sa investeasca in aproape orice din spitalele Bucurestiului (infrastructura, utilitati, etc..).  Dar nu avea controlul asupra acelor spitale, nu le putea controla fondurile de investitii, nu se putea amesteca in bucataria lor interna…. adica nu putea face ceea ce ii placea mai mult. Iar acum, vor avea de suferit pana si spitalele care , de bine, de rau, tot se mai intelegeau cu primarii de sector.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.