Stanga molesita, socialismul nu-l ridica

ianuarie 28, 2009 12

In momentul actual, societatea romaneasca este un camp extrem de fertil pentru ideile de stanga. Cetatenii tineri, care lucreaza in corporatii si firme private, sunt dependenti de banci pentru casa si masina, iar dobanzile cresc mai repede decat nivelul salariilor. Ar avea nevoie de programe sociale. Bursele studentilor sunt mici, iar oferta de lucru pentru proaspetii absolventi nu este tocmai atractiva. Cercetatorii nu sunt stimulati prin programe competitive, scriitorii trebuie sa faca fata unor tiraje mici, artistii plastici isi pot gasi confirmarea mai usor in strainatate , decat in Romania. Medicii sunt prost platiti, spitalele arata rau, pacientii sunt nemultumiti. Imobiliarele stagneaza, arhitectii nu prea mai au de lucru. Teoretic, cei care ar trebui sa formeze „intelighentia” societatii civile, acea masa critica responsabila de punerea in circulatie a unor idei valoroase, nucleul unei elite, ar trebui sa fie incantati de perspectiva apetisanta a ideilor de stanga. Numarul celor care nu prea se mai descurca in conditiile actuale il depaseste pe al celor care se strecoara indiferent de regimul politic.
Pe de alta parte, taranimea de la orase si sate se inscrie in profilul tipic al celor atrasi de ideile de stanga fara prea mult efort. Ii spui omului ca ajutoarele de somaj vor fi mai mari, ca va avea pensie mai buna si ca ai sai copii vor lua alocatii sporite. Cu bani il cumperi usor. Poate ca aceasta perspectiva justifica si scorul bun inregistrat de PSD, atat in  mediul rural, dar si in anumite zone urbane.
Problema ramane insa la nivelul „intelighentiei” de care vorbeam. Ar trebui sa apara, in mod natural, adversari redutabili pentru comentariile lui Traian Ungureanu, de exemplu. Cum era odinioara Octavian Paler. Pe cand, in realitate, Ciutacu, Stan si Gadea luati impreuna si inmultiti cu cinci nu se pot compara cu retorica lui TRU. ONG-uri, asociatii, fundatii, literatura stangista, care sa propovaduiasca meritele socialismului si sa arate diferenta dintre socialism si comunism. Nimic… Electoratul isi mentine orientarea de dreapta, desi argumentele logice i-ar spune sa mearga la stanga.
Cred ca, in buna masura, o parte a raspunsului e data de „notorietatea” PSD-ului ca partid de stanga, corupt, plini de baroni locali, specialist in smenuri pe bani publici. Pentru unii din cei care pot forma elitele Romaniei, asocierea cu PSD poate cantari mai mult decat inclinatia lor spre o politica sociala. Numai ca alternativele „de dreapta”, PNL si PDL, i-au pus intr-o dilema teribila prin deciziile pe care le-au luat in ultimii doi ani. Asa ca stanga romaneasca sta adormita, molesita  si apatica, in asteptarea unui partid si a unei elite socialiste care nu va veni prea curand.
Voi ce explicatii aveti pt acest paradox?  Sau, cum se exprima oamenii de stanga prin tarile pe unde locuiti acum?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.