…stati putin si nu manati! Stop and think!

decembrie 30, 2008 0

…uneori, in goana dupa o „gaselnita” gazetareasca, riscam sa gandim superficial – sau deloc. Tare mi-e teama ca asa a procedat Toni Grecu, in Romania Libera. Cititi aici:
http://www.romanialibera.ro/a142481/minati-mai.html
„Cum sa incepi Anul Nou cu o urare de … oprire, precum <stati putin si nu manati>?” – e practic intrebarea in jurul careia Toni brodeaza un intreg editorial sarcastic la adresa delasarii, chipurile tipica pentru romani. Asa sa fie?
Nu cred. Mai exact, cred ca de asta data Toni a dat-o in bara – rau de tot. Problema nu este ca „ne oprim” din cand in cand – bunaoara la inceputul unui drum sau al unui an nou. Dimpotriva – problema este ca nu o mai facem. Alergam ca bezmeticii, ca niste gaini decapitate, de colo pana colo, de la un proiect marunt la urmatorul, si mai marunt, fara a mai avea nici un sens general al directiei. Nu mai stim incotro ne indreptam si, mai cu seama, „de ce”. Moromete nu se grabea. Cu el, timpul avea rabdare PENTRU CA Moromete avea rabdare cu timpul. Nu-l zorea. „Unde mergem noi, Nila, tata?” – e o intrebare pe care ar trebui sa ne-o adresam mai des.
Hannah Arendt – una dintre putinele femei-filosof, prea putin cunoscuta in Romania, din pacate (ca o picanterie ce poate functiona ca PR – a fost iubita lui Heidegger) – spunea ca viata noastra, a tuturor, ar arata altfel daca, la rastimpuri, ne-am opri din alergare pentru a ne gandi la ceea ce facem si de ce facem. „Stop and think”, spunea Arendt. (Ulterior, aspirina Tylenol a vulgarizat expresia, folosind-o intr-un slogan publicitar: „Stop. Think. Tylenol (?!?)”
Asa ca eu zic sa luati indemnul plugusorului in serios: Stati putin si nu manati! Ganditi-va (pre voi insiva).
Aveti de ales: pe cine credeti? Pe mine sau pe Toni Grecu?:)
La Anu’ si la Multi Ani!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.