Stiglitz: internationala de la Davos

februarie 9, 2009 0

Un articol pe care vi-l recomand, al lui Stiglitz, publicat de Romania Libera. Omul pune clar pe hirtie conflictul principal al lumii de azi, intre cei care primesc ajutorul de la stat si cei care sufera. Cum mai marii financiari n-au indraznit sa-si arate fetele, restul lumii a capatat curaj… O chestie care ne-ar putea privi:

  • Inrautatind situatia, FMI forteaza inca majoritatea statelor care ii cer ajutorul sa ridice nivelul ratei dobanzilor si sa reduca din cheltuieli, accentuand astfel scaderea economica. si, pentru ca umilirea sa fie completa, bancile din tarile avansate, mai ales cele care primesc ajutor de la guvernele lor, par sa se retraga din activitatea de creditare din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv prin sucursalele si filialele lor. Perspectivele majoritatii statelor in dezvoltare – inclusiv ale celor care au facut totul „cum trebuie” – sunt sumbre.

Iata si intrebarea zilei:

  • America a dus lumea in globalizare. Cu reputatia capitalismului pe stil american si a pietelor financiare in ruina, va duce America acum lumea intr-o noua era a protectionismului, asa cum a mai facut-o odata, in timpul Marii Depresii?

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.