Tăierea pensiilor cu 21%. Cum se reformează un sistem public înainte de a ajunge la colaps

Tăierea pensiilor cu 21%. Cum se reformează un sistem public înainte de a ajunge la colaps

iulie 1, 2021 0

În România, este în toi recalcularea pensiilor, dar orice guvernare e obligată să taie în carne vie pentru a evita colapsul sistemului public de pensii, puternic afectat de pensii speciale și de majorări fără acoperire, în paralel cu scăderea natalității și criza forței de muncă.

Deocamdată însă, aproape nimic concret și tranșant nu este clar în planul reformei.

În paralel, alte țări trec deja la măsuri dure.

Acordul semnat miercuri de premierul Pedro Sánchez, cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor, deschide sistemul de securitate socială către o nouă etapă de reforme. Negocierile pentru măsuri complementare vor continua anul viitor, relatează El Mundo.

Acordul anulează practic Indicele de reevaluare a pensiilor (IPC), stabilind o formulă de calcul care reduce ponderea IPC în cuantumul pensiei.

Premierul spaniol a semnat acordul de reformă a sistemului de pensii, cu partenerii sociali, la Palatul Moncloa

Din 2022, pensiile vor fi revizuite din nou cu un IPC mediu înregistrat în fiecare an, asigurându-se astfel menținerea puterii lor de cumpărare. Pensionarii vor cunoaște reevaluarea prestațiilor lor în decembrie și o vor vedea aplicată în ianuarie.

Anul acesta, pensiile au crescut cu 0,9% și probabil va fi necesară o plată pentru a compensa abaterea. Una peste alta, Guvernul își rezervă opțiunea de a reviza acest sistem în termen de cinci ani, în 2027.

Guvernul estimează că în următorii 30 de ani aplicarea acestui nou sistem va reprezenta 2,5% din PIB.

Statul, de exemplu, își asumă transferul anual de 21 de miliarde de euro (care revin asigurărilor sociale) sub forma unor cheltuieli care nu îi corespund pentru echilibrarea acestuia. Există și alte măsuri, cum ar fi întârzierea vârstei de pensionare, care ar trebui să economisească cheltuielile.

Deși vârsta legală de pensionare este de 66 de ani, spaniolii se pensionează cu doi ani mai devreme, la 64 de ani. Întârzierea acestei vârste efective de pensionare economisește costuri pentru sistem. Securitatea socială estimează că jumătate din costul reindexării pensiilor cu IPC va fi compensat prin întârzierea pensionării.

Cei care își întârzie pensionarea cu un an vor fi recompensați cu o pensie suplimentară de 4%. Pe de altă parte, vor exista penalizără tot mai mari, calculate lunar, pentru cei care se pensionează mai devreme.

Specialiștii calculează că, prin aceste măsuri de reformă, statul taie practic cu 21% din cheltuielile cu sistemul public de pensii, prin taxe mai mari pentru pre-pensionare și impozite suplimentare.

Spania nu are pensii speciale. Pensia de stat în Spania nu poate depăși 2.700 de euro, indiferent de cotizație.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.