The Lancet: ”A atins Spania imunitatea de turmă?”. Diferența față de Danemarca, Olanda, Anglia, Norvegia
Revista The Lancet evidențiază rata mare de vaccinare a țării din Peninsula Iberică și evoluția diferită a infecțiilor față de alte țări europene. De asemenea, este evidențiată incidența scăzută a infectărilor cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor sub 12 ani, în ciuda faptului că nu sunt încă vaccinați.
Spania a fost una dintre țările cele mai puternic afectate de pandemia SARS-CoV-2, cu peste 5 milioane de infecții și 87.000 de decese. În primele etape, a figurat împreună cu Italia sau Regatul Unit printre zonele zero ale coronavirusului de pe Bătrânul Continent.
Cu toate acestea, acum, jurnalul medical The Lancet se întreabă, într-un articol: „A atins Spania imunitatea de grup?”
În ciuda încetinirii actuale a vaccinării împotriva Covid, „mai mult de 80% din populația spaniolă este complet vaccinată, iar experții încep să creadă că țara este pe cale să realizeze ceva ce părea imposibil în urmă cu doar câteva săptămâni: imunitatea de turmă”.
Această afirmație publicată într-un jurnal medical de maximă credibilitate științifică este surprinzătoare, mai ales că în ultimele luni fusese exclusă posibilitatea realizării imunității de grup împotriva acestui virus.
Cel mai recent consens pare să fost acela că numai în anii în care persoanele vaccinate anterior se infectează (cu riscuri mai mici) va fi posibilă conviețuirea cu noul coronavirus.
Dar The Lancet subliniază că, în timp ce alte țări europene au fost nevoite să reimpună restricții puternice (ultima, Țările de Jos), ”în Spania activitățile sociale și economice continuă să se redreseze, fără ca lumea să facă pași înapoi”.
„Încă nu știm proporția exactă a populației care trebuie să fie imunizată pentru a obține imunitatea de turmă”, spune, în articolul din The Lancet, șeful serviciului de boli infecțioase de la Spitalul ”Virgen de la Macarena”, din Sevilla, care consideră că Spania oferă totuși anumite indicii clare că situația pandemiei s-a stabilizat, pe fondul unei vieți aproape normale: nu mai există restricții, iar contagiunile sunt controlate, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în alte valuri.
Există atunci o altă explicație posibilă pentru rata ridicată de imunitate a populației?
Este considerat ca un indiciu că poate exista o oarecare imunitate de grup faptul că incidența a scăzut și în rândul copiilor, care nu sunt încă vaccinați.
Copiii sub 11 ani au trecut de la o incidență foarte mare la 65 de infecții la 100.000 în 14 zile (6,5 cazuri la 1.000 de copii), iar asta cu sălile de clasă deschise.
Spania nu își poate permite să renunțe la prudență și cu atât mai puțin la porțile iernii, dar situația sa în acest moment contrastează cu cea a altor națiuni din jur.
Regatul Unit, după ce a redeschis aproape toate activitățile, a avut date record de contagiune zilnică.
„Unul din zece copii este infectat cu covid”, subliniază The Lancet, despre infectările din Marea Britanie. Această situație nu este comparabilă cu cea a Spaniei.
Danemarca și-a ridicat restricțiile în septembrie, iar numărul de infecții s-a dublat. În Norvegia, infecțiile au crescut și ele după ce Guvernul a adoptat o decizie similară. În toate aceste țări, rata de vaccinare completă este mai mică decât în Spania.
Sub-varianta Delta Plus câștigă teren, dar este sub control
În ciuda faptului că varianta Delta a coronavirusului este cea predominantă în Spania și reprezintă aproximativ 100% din cazuri, subvarianta Delta Plus sau AY4.2 câștigă în prezent teren și este prezentă în aproximativ 5-6% din probele secvențiate.
Așa a declarat marți ministrul Sănătății, Carolina Darias, după conferința de presă a Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate (CISNS), citată de ziarul ABC.
În ceea ce privește creșterea incidenței acumulate, Darias a precizat că este „ușoară” și că viteza de transmisie este minimă, motiv pentru care se poate vorbi de o „aparentă stabilizare” a Covid-19.
«Situația este foarte lejeră, nu are nicio legătură cu valurile trecute; sunt de trei ori mai puțini internați și de zece ori mai puține decese”, a declarat Darias, care a mai spus că legat de „vaccinare mai sunt multe de făcut”.
În ciuda datelor oficiale foarte bune, ministrul a cerut „să lucreze în continuare”, în special pentru „vaccinarea celor care nu au făcut-o încă”. „Nimeni nu rămâne fără vaccin”, a îndemnat Darias, deoarece este „foarte important” să se inoculeze toți, pentru a ucide virusul.
Incidența actuală, stabilizată în media de doar 0,49 cazuri la 1.000 de locuitori, arată că „virusul este încă acolo”, a spus Carolina Darias.
„Astăzi, Spania are niveluri scăzute de risc care ne diferențiază în mod clar de alte țări. Suntem în condiții optime pentru a avea virusul încolțit, dar odată cu acoperirea vaccinării trebuie să lucrăm în continuare.
Cu privire la faptul dacă Spania a obținut sau nu imunitatea de grup, Darias a declarat că ceea ce este clar pentru ea este că Spania se află în „condițiile optime” pentru a face față virusului, dar nu trebuie să „coborâm garda”.
Peste 90% persoane vaccinate cu cel puțin o doză, la 25 octombrie
Rata generală de vaccinare în Spania este excelentă. Pentru data de 25 octombrie 2021, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății, situația oficială este următoarea:
88,4% persoane vaccinate din populația țintă din Spania
(37,2 milioane din totalul de 42.119.827 locuitori peste 12 ani conform INE, în 2020) a primit un ghid vaccinare completa. Și 90,2% au a primit cel puțin o doză.)
Populația de la 0 la 19 ani însumează un total de 9.219.654 (INE, 2020), ceea ce constituie 19,4% din populația totală.
Din 25 octombrie, vaccinarea adolescenților (12-19 ani) cu program complet ajunge 82,0% din cele peste 3 milioane de persoane incluse în această grupă de vârstă.
Detalii, AICI