USR sau USL? Cioloș – la Cotroceni, din 2024, după ce PNL și PSD vor reduce atribuțiile președintelui

USR sau USL? Cioloș – la Cotroceni, din 2024, după ce PNL și PSD vor reduce atribuțiile președintelui

noiembrie 5, 2021 3

Dacian Cioloș e nou. Până la el, liderul de jure al USR a fost Dan Barna. Nu știu cât din deciziile majore ale USR din ultimele luni aparține lui Barna și cât lui Cioloș, dar știu că, oficial, Barna a fost șeful.

Prin urmare, el poartă marea răspundere pentru destinul USR.

Iar acest destin a fost influențat masiv de orgoliu, nu de rațiune. Au contat ”mușchii”, nu calculul rece, pragmatic, cinic.

Așa se face că, pentru a le arăta liberalii că și USR-iștii au ”cojones” (nu doar Cîțu, care arătase asta cu ”raderea” lui Stelian Ion și Vlad Voiculescu), Dan Barna și frații săi de cruce politică au decis să dărâme guvernul din care făcuseră parte.

Au zis că așa îi vor speria pe liberali, care vor veni preș la ușa sibianului cu un alt prim-ministru și, astfel, coaliția se va reface imediat.

Vedem, acum, că direcția e opusă. PNL și PSD sunt gata să bată palma pe o guvernare nu până în 2024, ci până în 2028!

Deștept planul lui Dan Barna, nu? Oare cum o fi vreo 7 ani prin Opoziție, lângă ”campionii” de la AUR și rătăciții lui Orban (unii, cu un picior la ”Mititica”)?

Care era alternativa? Ca USR să se predea PNL, să accepte umilința ca Florin Cîțu să le mai dea vreun ministru afară, când ”vrea mușchii lui”, dar măcar erau ”in”, nu ”out”.

Ce le va oferi acum Barna celor care și-au lăsat joburile, ca să vină după el la București, ”la Guvern”, cum le-a promis? Dar altora care își puseseră și ei speranțe în a fi sunați cu ”domnu ministru”, ”domnu director”, ”doamna directoare”, ”doamna secretar de stat” etc?

Căci, să fim serioși, discuțiile despre ”reforme”, astea nu mai prind nici măcar la urmașii #Rezist, care au înțeles aproape toți că totul e doar despre ”cașcaval”, iar gargara politică e ambalaj bun de folosit la alegeri, ca să mascheze ”marfa” de partid, adică, funcții și salarii la stat.

Bașca, niscaiva contracte cu firme fidele, ONG, consultanțe, chiar dacă există riscul, ca în cazul dosarelor lui Barna cu fonduri UE, să vină Kovesi după tine.

Dar, orișîcît, erai acolo, în joc, la butoane, cu ”cașcavalul” pe masă, aveai ce împărți, nu doar șpăguială de partid, ci și bani la primăriile tale, ca să nu moară oamenii în frig, vezi Timișoara, Bacău și altele.

Acum, pa! Adio, bani, funcții, alocații bugetare, mașini, amante, secretare! 

Oare cât de deștept e ”planul” ăsta? Cât de bine să-i fie USR până în 2028, așa? Cu o guvernare blindată de o ultramajoritate (cu UDMR și Minorități, ”rade” tot, trece tot) – care asta va chiar poate fi adevărata dictatură de care se plângea AUR?

Nu era mai bine să stai acolo, cu ”nebunul” de Cîțu, să-i mai înghiți hachițele, dar măcar te asigurai de ”mălai”, ca să ai de unde să dai?

Nu, a fost alegerea lui Barna&co. Plecăm, dăm jos cu el, ne încuscrim puțin cu AUR și PSD pentru asta, după care mai vedem noi. Na, că ai văzut, Dane!

Strivit efectiv între PNL, PSD – la putere – și AUR – în Opoziție, cu Facebook-ul anchetat în SUA tocmai pentru că a permis folosirea urii în politică (de mare ajutor, la vot, pentru USR și AUR), partidul lăsat acum de Barna moștenire lui Cioloș va rezista tot mai greu, va gâfâi tot mai tare și nu-i exclus să-și dea duhul.

Mișcările de stradă nu pot face nimic mai mult decât ce face George Simion cu gașca lui.

Iar votanții USR din vremea lui Dragnea sunt dezamăgiți fie pentru combinarea USR cu ”Ciuma Galbenă” în Guvernul Cîțu, fie pentru aroganța oamenilor lui Barna față de USR-iști de bună-credință aruncați afară din partid fără motive, doar pentru că mișcau în front în fața sibianului fălos.

Pentru alegerile prezidențiale din 2024, Dacian Cioloș poate are acum o platformă bună, ca opozant.

Dar oare o guvernare cu ultramajoritate în parlament PNL-PSD-UDMR-Minorități (care, sigur, va recupera și din ”trădătorii” plecați cu Orban, altfel aceșția riscând fie să facă foamea, fie să ajungă pe mâna ”poterei”) nu va purcede ea la modificarea Constituției?

De ce ne-am mira dacă USL 2.0, cum îi zice Barna (de parcă asta ar mai ajuta cu ceva), nu va trece la transformarea României din republică semiprezidențială în republică parlamentară, cu un viitor președinte decorativ?

Atunci, poate chiar le va conveni celor de la PNL și PSD să fie Cioloș președinte, oricum nu va mai avea nicio putere.

Nici să desemneze premier, nici să dizolve Parlament, nici să controleze serviciile secrete, nici să numească ambasadori. Va putea cel mult să spună două vorbe la o cafea cu niște băieți prezentabili și cam atât.

Klaus Iohannis însuși, viitor ne-președinte și posibil viitor premier după 2024 în al doilea guvern USL 2.0, s-ar bucura ca după el să rămână la Cotroceni un om cu puteri de paie.

Apropo de asta, chiar n-ar fi rău ca România să se trezească din struțo-cămila constituțională și să aleagă: ori țară cu regim prezidențial (ca în Franța), ori parlamentar (Germania, Italia, Spania, Ungaria, Belgia, Olanda).

Toate astrele se vor alinia pentru această ”resetare”, dacă PNL și PSD vor bate palma și cu UDMR pentru o guvernare solidă.

Și-atunci, revin la Dan Barna: cât de inteligent a fost să rămâi doar cu dreptul de a înjura la USL 2.0 până ți se-apleacă?

Trist, foarte trist! Nu doar pentru votanții de bună-credință ai USR, dar și pentru acea Românie, probabil tot mai șubredă, care spera sincer la o alternativă față de partidele care au guvernat România până în 2020.

Nu e suficient să le zici bine din gură, nici să distribui postări veninoase anti-Ciume, e nevoie de mult mai mult decât atât ca să faci politică mare.

USR, în special pe mâna lui Dan Barna, a ales să facă politică mică, doar vorbe goale despre ”reforme” și acuzații față de toți, care nu înseamnă absolut nimic concret, zero barat, atâta vreme cât nu ai înțelepciunea și realismul de a lua decizii prin care să ajungi să și pui în practică ceva din ce promiți că faci.

E foarte rău și pentru USR, dar și pentru România, că USR a ales să plece de bunăvoie de la putere și să se rupă de PNL. Au pierdut tot. Și ei, și România. Nu va mai exista opoziție, nici control asupra puterii, nimic.

Și pentru USR, și pentru România, era infinit mai util continuarea în Guvernul Cîțu. De asta am pledat atât de radical împotriva lui Dan Barna, autorul moral al acestei greșeli fatale.

România ar fi avut mai mult de câștigat cu Guvernul Cîțu și USR la putere, chiar fără Stelian Ion. Mult mai mult.

Abia de aici încolo putem vorbi de adevărata dictatură în interiorul democrației din România! 

Asta n-a înțeles Dan Barna, poate chiar nici Cioloș (dacă ambii au mers uniți întru ”cauza” opoziției).

Cu o Europă tot mai vraiște, cu SUA pe picior de plecare spre Asia (o recunoștea Barna însuși), cu o Rusie care vrea și ea ceva din ”cașcaval” ca să-i lase pe cei de la București în pace, cu o Românie golită prin emigrare și ne-nașteri de nou-născuți, bașca morții antivaccinismului, cu o populație dependentă masiv de politicianul aflat la putere, cu un ”sistem” care trăiește pe spinarea statului, oare cine se va mai opune colosului PNL-PSD-UDMR?

USR? Să fim serioși. USR, pe mâna lui Barna și prin plecarea de la putere, este cel care a creat, de fapt, USL 2.0.

USR a ajutat la renașterea USL.

Asta, dacă nu cumva, USR chiar a făcut parte din acest PLAN cu adevărat mare, cu majuscule și fără ghilimele, de care pomeneam în cazul lui Dan Barna, mai sus, legat de părăsirea de bunăvoie a puterii politice.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.