Tismaneanu, Vasile. Leonte Rautu-perfectul acrobat

ianuarie 31, 2009 0

Merge!
Sper ca merge acum 🙂
Reiau postarea anterioara – ce a mai ramas in memoria mea din ea.

„Leonte Rautu a fost, fara nici o indoiala, un Jdanov al culturii romane. A luptat impotriva tuturor tendintelor moderne, liberale, proocidentale”, spune V. Tismaneanu desre cel pe care il considera un tortionar de rang inalt al culturii romane, un „satrap”, „un posedat cinic, un supravietuitor demonic, un acrobat perfect al unei ideologii nihiliste”.

A fost, argumenteaza autorii cartii, si unul dintre modelele preferate ale fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. „Ca si pentru alti activisti din „frontul ideologic”, Rautu aparea drept guru suprem, sacerdotul unei religii seculare in care oameni ca Ion Iliescu isi investisera toata pasiunea, energiile, sperantele”. & (a propos de zimbetul celebru al lui Ion Iliescu) „De la „venerabilul” politruc, cu al sau etern zimbet onctuos, a invatat Ion Iliescu multe din trucurile propagandistice pe care avea sa le puna in nefasta sa opera de dupa 1989”.

Demersul istoric ce tine de „etica neuitarii” pe care il propun odata cu aceasta carte Vladmir Tismaneanu, Cristian Vasile si Mihai Sora ofera un studiu de caz necesar, sanitar, pasionant si riguros. E, pe o nisa, inca un argument tare in spirijinul ideii ca „regimul comunist romanesc a fost unul criminal si ilegitim”.

Acesta este un fragment de cronica de carte, aparut in DILEMATECA, de 2-3 zile. E un volum publicat la Humnitas pe care il recomanda calduros spre lectura nu doar pasionatilor de istoria noastra recenta.
Cartea arata asa:
volo-vasile2

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.