Toader Paleologu le scrie liberalilor

noiembrie 26, 2008 0

Candidatul PD-L a trimis o scrisoare celor din PNL.
Iat-o, reprodusa integral:
Scrisoare către liberali 
Un liberal nu este neapărat un membru sau un alegător al Partidului Naţional Liberal. Şi nici al unui alt partid anume. El se defineşte prin adeziunea la o filozofie liberală despre societate şi printr-o atitudine de apărare a libertăţii private şi publice. Din această definiţie minimală decurge şi marea diversitate a curentelor liberale. 
Scrisoarea mea se adresează unui spectru foarte larg de liberali, de la militanţii PNL la cei care, mai degrabă anarho-liberali, nu votează de obicei. Pe toţi vreau să-i conving de iminenţa pericolului revenirii la putere a PSD într-un context de criză care-i reactivează în forţă rezervele ideologice socialiste. Ne aducem cu toţii aminte de statul-PSD din perioada 2000-2004, cînd practic orice opoziţie fusese redusă la tăcere. O nouă guvernare PSD ar folosi criza ca pretext pentru un clientelism încă şi mai straşnic, bazat de data asta pe critica ideologică a „capitalismului de dreapta”. Mergeţi afară şi uitaţi-vă cum s-au împînzit din nou străzile cu steaguri, panouri şi pancarte roşii: este imaginea exactă a ceea ce se pregăteşte. 
Pe 30 noiembrie bătălia se va da între PD-L şi PSD. Diferenţa este de doar cîteva procente şi fiecare vot contează. De aceea, pentru electoratul liberal votul util este votul PD-L. Doar victoria Partidului Democrat-Liberal permite menţinerea unor politici liberale (cota unică de 16%) şi adoptarea unor noi măsuri liberale (eliminarea a peste 100 de taxe de tot felul). Este în interesul Partidului Naţional Liberal să se alieze la guvernare cu PD-L şi nu cu PSD. Alianţa tacită din ultimii ani dintre PNL şi PSD a decepţionat pe mulţi liberali. Dar trecerea la o alianţă pe faţă, la guvernare, între PSD şi PNL ar fi un adevărat dezastru pentru acesta din urmă. PNL nu îşi poate permite să devină o simplă remorcă a restaurării PSD-iste. 
Invit, aşadar, pe toţi liberalii, de toate obedienţele şi orientările, să reînnoiască prin votul lor Alianţa cîştigătoare din 2004, să oblige prin votul lor partidele de dreapta să conlucreze într-o nouă guvernare.”
Comentariile sint libere!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.