Tolontan despre dreapta-stînga şi Antena 3

decembrie 1, 2008 0

Ah, ce-mi plac comentariile oamenilor care nu caştigă din comentariu politic, care-şi asumă o distanţă. Aşa că m-a provocat textul lui Cătălin Tolontan despre alegeri, mult mai mult decît ale analiştilor de profesie.
 Nu sînt de acord cu includerea lui Ion Cristoiu sau Teodorescu într-un curent de gîndire de stînga. Ei sînt angajaţi politic, nu ideologic. Faptul că au luat în gură cîteva texte clişeu de tip egalitate şi fraternitate nu-i face de stînga. Cred că intelectualii de stînga de care vorbea Băsescu nu se vor recruta de la Antena 3. De altfel, şi Tolontan scrie:

Mie nu-mi place ceea ce se intimpla la Antena 3.  Si nu ma refer neaparat la tipul de argumentatie, care e deseori axata pe atacuri la persoana, pe mistouri si pe un nihilism aprioric, ci la lipsa rationamentelor contrare majoritatii vorbitorilor.

Îmi place însă observaţia cu faptul că dintre cei care au absentat de la vot sînt mulţi oameni care ar fi votat împotriva dreptei. Mulţi alegători sînt cumva cu aşteptările înaintea peisajului politic romanesc. Cred chiar că mulţi simt că nu există stînga reală în Romania şi că PSD-ul mai are mult pînă la reformare. Nici nu cred, cum am mai scris, că e de ajuns ca PSD-ul să copieze nişte credinţe socialiste europene ca să şi devină stînga… Formele fond funcţionează, formele formează fondul, dar nu aşa repede…
O adăugire la acest comentariu am pus-o acum cîteva minute pe site – chiar cred că s-a dat un semnal împotriva votului isteric. Acesta e marele semnal către Băsescu. Şi cred că aici mă întîlnesc cumva cu raţionamentul lui Tolontan.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.