Totul despre Delta Plus (B.1.617.2.1), noua tulpină a coronavirusului. În ce țări a fost deja depistată, după India
Autorităţile sanitare din India au anunţat marţi descoperirea a 22 de cazuri de infectare cu o mutaţie a variantei Delta a coronavirusului, denumită Delta Plus.
Totuşi, pe baza a ceea ce se ştie până în prezent despre transmisibilitatea şi virulenţa ei, Delta Plus este cel puţin deocamdată considerată în India „variantă de interes” (VOI), nu „variantă care determină îngrijorare” (VOC), cum este cazul variantei Delta, și este prea devreme pentru a trage concluzii tranșante, transmite BBC.
Prezentă la ora actuală în cel puţin 70 de ţări, varianta Delta mai contagioasă a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India, este responsabilă pentru valul epidemic devastator din această ţară.
Însă în timp ce acest val epidemic scade în intensitate în India, atenţia a început să se îndrepte către Delta Plus, o variantă apropiată celei răspândite. Delta Plus a fost deja identificată în opt alte ţări în afara Indiei, a mai spus Rajesh Bhushan.
Variantă indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.
Delta Plus, denumită și B.1.617.2.1 (față de B.1.617.2, denumirea variantei delta originale), prezintă o anumită rezistență la cocktailurile monoclonali cu anticorpi utilizați în India (casirivimab și imdevimab).
Trebuie avut în vedere faptul că în acest moment sunt puține cazuri în curs de studiu, iar concluziile sunt provizorii. Autoritățile au raportat că este deja prezent[ în opt țări, pe lângă India: Statele Unite, Regatul Unit, Portugalia, Elveția, Japonia, Polonia, Nepal, China și Rusia.
Această variantă are o mutație (K417N) pe delta originală în proteina S, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a intra în celulele gazdei sale.
Această mutație este prezentă și în varianta beta (denumită anterior și sud-africană), care a arătat capacitatea de a evita acțiunea anticorpilor.
Prin urmare, în teorie există, de asemenea, o bază pentru a investiga dacă are o infectivitate mai mare.
De la începutul celui de-al doilea val în primăvară, India a intensificat testele și a atins o rată de vaccinare extraordinară, cu mai mult de opt milioane și jumătate de vaccinări într-o singură zi, dar dozele pe care le au vor face dificilă posibilitatea de a menține acest viteză.
De fapt, după acel record de luni, a scăzut marți la 5,4 milioane de doze. Vaccinarea este considerată cea mai fiabilă modalitate de a proteja împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2.