…turul doi: obligatoriu de facto! (conform Constitutiei)

noiembrie 19, 2009 0

…bun, pentru constitutionalisti nadajduiesc sa nu fie nici o surpriza. Sunt gata insa sa pariez ca majoritatea alegatorilor, ba chiar si a politicienilor, habar nu are de o prevedere constitutionala ce transforma turul doi al alegerilor prezidentiale din „posibil” in „obligatoriu”, chiar daca nu de jure ci doar de facto. Pe scurt, spre deosebire de alte constitutii pe care le-am luat drept model, a noastra prevede ca nu exista castigator in primul tur de scrutin decat daca intruneste mai mult de jumatate din numarul voturilor alegatorilor inscrisi pe listele electorale (deci nu majoritatea voturilor valabil exprimate). Ceea ce, in conditiile de astazi, ar insemna peste noua milioane de voturi – o performanta nemaiatinsa de catre nici un candidat, de la „plebiscitul” din ’90 pentru alegerea lui Iliescu! (nici macar de catre Ion Iliescu).
Cititi detalii mai jos: sunt preluate de pe blogul Just Theory – pe care vi-l recomand calduros.
http://premise.wordpress.com/2009/11/19/stiti-cum-se-alege-presedintele-romaniei-oare/

Stiti cum se alege Presedintele Romaniei?… Oare!?

11/19/2009

…si de ce e bine sa pui, din cand in cand, mana pe carte…
Astazi am avut o revelatie (neplacuta), revizuind prevederilor din Constitutie referitoare la Presedintele Romaniei. (voi reveni cu un articol pe tema respectivelor prevederi). Neplacuta pentru ca am constatat, cu surprindere, ignoranta mea intr-o materie in care, cred, nici un roman nu are dubii, si anume CUM ESTE ALES PRESEDINTELE ROMANIEI?
Constitutia, in toate formele ei (le puteti gasi aici sau, oficial, aici) descrie in cateva randuri acest proces:

TITLUL III
Autorităţile publice
CAPITOLUL II
Preşedintele României
Alegerea Preşedintelui
Articolul 81
(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
Sublinierea imi apartine. Bun! Ati observat ceva… neinregula? Nu? Repet: “(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.”
Deci, nu lipseste ceva? majoritatea voturilor alegatorilor care au votat valabil dintre cei inscrisi pe listele electorale? Ei bine, nu! In “spiritul si litera” Constitutiei, presedinte poate iesi din primul tur abia cel care va fi votat din prima de 1/2+1 din TOTALUL alegatorilor. Oficial, la scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei din 22 noiembrie 2009 sunt inscrisi pe listele electorale nu mai putin de 18.347.397 alegatori. Deci, un candidat, pentru a fi desemnat castigator din primul tur, va trebui sa obtina nu mai putin de 9.173.699 voturi!
Logic, nu? Cateva observatii:
– Nu este vorba despre o greseala, sau scapare. Asa s-au gandit “parintii Constitutiei”, ca este normal ca un presedinte ales din prima sa fie EXTREM de reprezentativ si sa impiedice formarea unei majoritati relative.
Prin comparatie, Constitutia franceza in articolul privind alegerea Presedintelui Republicii (unul dintre cei mai puternici oameni din lume) face referire doar la NUMARUL DE VOTURI EXPRIMATE:
Text in lb. franceza aici (Constitutia, amendata in 1962) :
“Article 7
Le Président de la République est élu à la majorité absolue des suffrages exprimés. Si celle-ci n’est pas obtenue au premier tour de scrutin, il est procédé, le deuxième dimanche suivant, à un second tour. Seuls peuvent s’y présenter les deux candidats qui, le cas échéant après retrait de candidats plus favorisés, se trouvent avoir recueilli le plus grand nombre de suffrages au premier tour.”
Text in lb. engleza aici:
Article 7  [Election of President]
“(1) The President of the Republic shall be elected by an absolute majority of the votes cast.  If this is not obtained on the first ballot, there shall be a second ballot on the next Sunday but one.  Only the two candidates who have won the greatest number of votes in the first ballot may stand in it, after taking into account, if applicable, any withdrawals of candidates who have received a higher vote.”
Sublinierile imi apartin.
In consecinta, in Romania este doar teoretic posibil ca un presedinte sa fie ales din primul tur. Avand in vedere ca
  1. insusi Ion Iliescu – care in “duminica Orbului” (20 mai ‘90) si-a adjudecat 12.232.498 de voturi in primul (si sper ultimul) plebiscit din istoria (sper, din nou) post-comunista a Romaniei,  in 1992 a mai reusit “abia” 5.633.456 voturi in primul tur si 7.393.429 voturi in turul II (in fata lui Emil Constantinescu)
  2. in urmatoarele serii de alegeri s-au prezentat la vot tot mai putini romani, numarul celor care s-au prezetat la urne abia trecand, in vremurile bune, de 1/2 din totalul alegatorilor
rezultatul este, practic, imposibil. Prin urmare rolul primului tur revine doar la stabilirea finalistilor pentru turul II. Deci, la revedere in turul II!
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.