Un socialist de origine indiană, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Portugaliei democratice

Un socialist de origine indiană, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Portugaliei democratice

ianuarie 31, 2022 0

Socialiştii aflaţi la guvernare în Portugalia par să fi câştigat cele mai multe voturi şi probabil o majoritate absolută la alegerile parlamentare care au avut loc duminică, după cum indică sondajele realizate la ieşirea din secţiile de votare, declanşând manifestări de bucurie la sediul electoral al prim-ministrului Antonio Costa, transmite Reuters.

Formaţiunea de extremă-dreapta Chega, cu 4,5%-8,5%, ar putea deveni a treia forţă parlamentară, dar este urmată îndeaproape de Iniţiativa Liberală moderată, potrivit sondajelor afişate de cele trei canale principale de televiziune SIC, RTP şi TVI.

Dacă socialiştii nu îşi asigură o majoritate absolută, dar se apropie de pragul celor 116 mandate, premierul Costa ar putea încerca să încheie un pact cu două partide mici de orientare ecologistă, PAN şi Livre.

Alegerile au fost convocate în luna noiembrie după ce aliaţii socialiştilor, comuniştii şi Blocul de Stânga, s-au alăturat dreptei pentru a vota împotriva bugetului prezentat de guvernul minoritar.

Premierul Antonio Costa are acum din nou şansa de a forma un guvern şi de a aproba planul de cheltuieli pentru 2022.

Blocul de Stânga şi comuniştii au pierdut mare parte din voturi, comparativ cu alegerile din 2019.

Un guvern stabil ar fi de bun augur pentru a permite Portugaliei accesul la pachetul UE de 16,6 miliarde de euro în vederea redresării economiei afectate de pandemie, scrie Agerpres

Socialistul Costa, de origine indiană și umor vulcanic, și-a arătat instinctul de supraviețuire pentru a-și rezolva toate crizele.
Ca veteran, fiind în politică de 39 de ani, a repetat aceleași mișcări de nenumărate ori, scrie El Mundo.

Doctorul, cum îi spun colegii, este un om al instinctelor și nu al ortodoxiilor, așa cum a demonstrat de când a intrat în Adunarea de la Lisabona în 1982, motiv pentru care nu toată lumea este de acord cu metodele lui, dar funcționează.

Duminica aceasta, el a devenit cel mai longeviv prim-ministru din istoria democratică a Portugaliei de la Revoluția Garoafelor. Trebuie să existe un motiv.

Costa, în vârstă de 60 de ani, este un socialist pragmatic care a ajuns la putere datorită stângii radicale, dar care a avut întotdeauna ambiția de a guverna singur.

Se pare că va reuși să o facă la a treia încercare. Dacă nu singur, cel puțin, cu mult mai puțină opoziție, întotdeauna datorită votului ecologiștilor, de care poate avea nevoie.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.