Vânătoarea de linkuri: De ce ne e frică, specia oamenilor bogaţi, roboţeii sensibili
Din lectura ştirilor mici, în această săptămână avem roboţei funky, de la MSNBC, care şi-au dorit dintotdeaună să evadeze din imaginaţie şi să ducă o viaţă reală. Cum e cazul lui Kansei (sensibilitate, în limba niponă), creat pentru a îngloba emoţiile în natura robotică.
Mi-a plăcut mult ce spune tatăl lui, Junichi Takeno, şeful echipei de la Universitatea Meiji: „Pentru a trăi în lumea oamenilor, roboţii trebuie să lucreze cu emoţii, să le înţeleagă şi, eventual, să le simtă”.
Viitorul retro vine din Japonia, scrie PopSci în acelaşi ton. Cum se vedeau în 1969 oamenii din 1989? Aşa:
Ilustraţia Toshio Okazaki, via Pink Tentacle.
O serie nemaipomenită de fotografii cu insecte este accesibilă pe MSNBC. Necuvântătoarele l-au impresionat atât de mult pe fotograful Thomas Shahan încât le-a pozat în cele mai intime detalii. Muştele nu sunt lipsite de subtilităţi. De exemplu, vedetei de mai jos nu îi place deloc să fie fotografiată.
De ce ne este frică? se întreabă editorii Livescience, care dau 10 răspunsuri. Cea mai interesantă mi s-a părut fobia de pe poziţia 4, denumită poetic “ceilalţi oameni”. Dacă dentiştii sunt pe locul 10, aflaţi aici cine ar putea conduce clasamentul.
“Sfârşitul unei ere” scrie BBC, referindu-se la moartea Geocities. “A fost un experiment fascinant în era pre-industrială a internetului”, i-a cântat prohodul Rupert Goodwins, editor ZDNet, adăugând specific: “A fost şi prima dovadă a faptului că poţi avea ceva foarte popular fără să poţi face bani cu el pe internet”.
La final, ceva senzaţional!: oamenii moderni au făcut sex cu cei de Neanderthal. Nu se ştie încă dacă au rezultat copii, spune expertul în genetică Svante Paabo, citat de The Telegraph, dar ar fi interesant de ştiut dacă aceştia se manifestă în viariaţiile prezente ale speciei. Până acum, teoriile în ce priveşte dispariţia rudei noastre primitive au mers din rău în mai rău: mai întâi i-am bătut, i-am omorât, şi apoi i-am şi mâncat. Prin urmare, explicaţia lui Paabo este singurul gest romantic al acestei istorii zbuciumate.
Tot cotidianul britanic spune că oamenii bogaţi ar putea evolua într-o specie cu totul nouă, datorită progreselor în genetică şi biotehnologie. E atât de absurd că s-ar putea întâmpla, nu?