VIDEO. Hitler, la loc comanda și spaima lumii libere. ”Sunt cele mai negre timpuri de la al Doilea Război Mondial.”

VIDEO. Hitler, la loc comanda și spaima lumii libere. ”Sunt cele mai negre timpuri de la al Doilea Război Mondial.”

februarie 24, 2022 1

”Sunt cele mai negre timpuri de la al Doilea Război Mondial.”

Acestea sunt cuvintele Europei, după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, în prezent parlamentar, a declarat, joi, că „azi este o zi tragică”, dar că Ucraina va învinge, relatează BBC.

Fostul președinte al Ucrainei între 2014 și 2019 l-a comparat și pe președintele rus Vladimir Putin cu un Hitler modern.

Situația din parlamentul Ucrainei este tensionată, iar înăuntru sunt mulți oameni înarmați, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean aflat în clădire.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit articolului 4 din Tratatul de la Washington, părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.

România a făcut solicitarea împreună cu Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice.

Imagini noi apar pe rețelele sociale cu atacul Federației Ruse în Ucraina. Într-una dintre acestea apare depozitul militar din Kalînivka, în sudul țării, cuprins de flăcări și fum.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis joi că este „îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina” şi că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi, relatează Reuters citată de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a ales calea vărsării de sânge şi a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei”, a scris Johnson pe Twitter.   „Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a adăugat el.

Uniunea Europeană a transmis joi dimineață, prin președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, un mesaj ferm pentru Vladimir Putin.

Cei doi au transmis că Rusia va fi izolată cum nu s-a mai întâmplat vreodată, iar UE va opri toate băncile din statele membre. Von der Leyen și Borrell au mai spus că UE va implementa împotriva Rusiei cel mai dur pachet de sancțiuni aplicat vreodată.

Oficialii europeni au mai spus că UE va transmite un răspuns dur, comun și unit împotriva agresiunii Rusiei care dă dovadă că ”vrea să întoarcă ceasul la Imperiul Rus”.

  • Ursula von der Leyen: Vom slăbi baza economică a Rusiei. Vom îngheța bunurile rusești din Uniunea Europeană și vom opri băncile rusești. Președintele Putin încearcă să întoarcă ceasul la Imperiul Rus. Riscă viitorul poporului rus. Cer Rusiei să înceteze violența și să-și retragă trupele din teritoriul ucrainean. Nu vom permite președintelui Putin să înlocuiască statul de drept și dreptul internațional prin violență. Uniunea Europeană este alături de Ucraina și popor, vom continua să îi susținem și până la urmă pacea va exista.
  • Josep Borrell: Sunt cele mai negre timpuri de la al Doilea Război Mondial. O putere nucleară care atacă o țară vecină. Este o încălcare a principiului de bază al existenței umane. Costă multe vieți. Vom prezenta niște linii generală de adoptat, cel mai dur pachet de sancțiuni implementat vreodată. Eu mă voi asigura că comunitatea europeană va fi de acord cât de grav e acest moment și vom da un răspuns unit și clar că acest comportament este intolerabil. Rusia va fi izolată cum nu s-a mai întâmplat. E vorba de viitorul comunității noastre globale. Vom rămâne uniți pentru a apăra aceste poziții. Nicio violență, niciun act de distrugere nu trebuie folosit pentru jocuri politice. Vom schița un pachet de măsuri de urgență pentru Ucraina. Vom susține evacuările inclusiv ai personalului nostru. UE a făcut eforturi fără precedent pentru o soluție diplomatică, dar Rusia a decis unilateral să recurgă la escaladarea situației. Președintele Putin trebuie să se oprească.
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.