VLAD ENĂCHESCU: Loredana & Leo

octombrie 16, 2009 0

Vlad EnăchescuAm rămas cu gura cascată! La propriu… Imediat am luat laptopul și am dat search, trepidând, pe youtube! Surpiză! Aproape 1 la 1, masură după masură și notă după notă! O să vă întrebați despre ce bat campii în randurile astea… Ei bine, contrar așteptărior voastre, vorbesc despre muzică!!!
Nu cu mult timp în urma am ascultat coloana sonoră a telenovelei Aniela! Nu pentru că aș fi un fan al genului, ci pentru că am câțiva prieteni – unii chiar foarte dragi – care “evoluează” în aceasta producție.  Uimirea de mai sus – transformată ulterior în indignare – era legată de asemanarea dintre aceasta melodie și un duet celebru din opera Lakme. Spre bucuria mea am avut ocazia să gust capodopera lui Delibes încă din frageda pruncie și asta pentru că mama mea avea un rol important în distribuție (Lakme, fata preotului brahman Nilakantha). Poate cel mai important moment al operei este aria clopoteilor – pe care mama o repeta cu înverșunare – pentru că autorul chiar si-a pus în minte să întrebuințeze serios orice soprană de coloratură care se avanta să interpreteze rolul (cunoscătorii știu de ce). Culmea este că în actul I, duetul florilor este interpretat de Lakme și de servitoarea sa Mallika. Asa că acordurile îmi erau extrem de cunoscute pentru că eu și mașinuțele mele din copilarie aveam o companie selectă mai tot timpul: muzica!
Nici măcar nu ar fi o problemă că Loredana a ales să foloseasca celebrul “copy/paste” pentru duetul florilor, mai ales că nu este prima care a facut-o. Și nici de plagiat nu poate fi acuzată, pentru că pe ecran scrie clar:  “Muzica: Loredana și Leo Delibes”. Deci este recunoscut și meritul incontestabil al francezului. Dar indignarea mea abia acum a apărut. Cum să alături numele tău de cel al unui mare compozitor care a trăit între 1836 și 1891? Îmi pare ușor blasfemic și totodată periculos, pentru că așa se creeaza precedentele… Nu este imposibil ca zilele următoare să mai vedem astfel de featuring-uri: Guță și Donizetti, Moga și Mozart (că tot e poreclit micul Mozart) sau Costi Ioniță și Beethoven.
La donna e mobile…. Asta e din Rigoletto… Dar mă gândesc să o adaptez foarte puțin și să o difuzez în heavy rotation la MTV-ul domului Boncea. Numai cu o condiție: să se specifice clar pe ecran: “Muzica: Vlad Enăchescu și Verdi”…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.