Vladimir Putin, aici e Doamna de Fier a Europei! Pentru prima oară în istorie, UE arată forță de lider mondial

Vladimir Putin, aici e Doamna de Fier a Europei! Pentru prima oară în istorie, UE arată forță de lider mondial

februarie 27, 2022 0

Pentru prima oară în istoria ei postbelică, Uniunea Europeană a arătat azi că are un lider de talie mondială. 

Și tot pentru prima oară, președintele Comisiei Europene a vorbit lumii cum niciun alt lider european de stat nu a reușit: dur la adresa lui Putin, convingător, ferm, chiar amenințător, dar nu la modul apocaliptic cum face liderul de la Kremlin atunci când anunță că poate apăsa butonul nuclear, ci responsabil și corect față de toți actorii acestui peisaj conflictual.

Ursula von der Leyen a anunțat azi, pe un tot apăsat, dar deopotrivă corect și decent, sancțiuni fără precedent în istorie, nu doar economice.

Astfel, șefa Comisiei Europene a anunțat că va interzice Russia Today și Sputnik în Europa.

”Vom interzice Sputnik și Russia Today în toată Uniunea Europeană pentru a stopa mașinăria de dezinformare a Rusiei în UE”, a spus von der Leyen.

Este vorba despre cele mai vocale canale media ale Kremlinului. Și subsidiarele lor vor fi interzise, a spus von der Leyen.

„Astfel, nu vor mai putea să răspândească minciunile lui Putin și să divizeze oamenii din UE”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Josep Borrel a declarat, duminică, la o conferință, că UE ia măsuri cruciale pentru a stopa manipularea informațiilor de către Rusia.

„Călcăm șarpele pe gât”, a spus înaltul oficial european.

În plus, UE și-a închis spațiul aerian pentru toate zborurile rusești, inclusiv avioanele private ale oligarhilor lui Putin.

Măsura a creat deja mici breșe în sistemul de putere al liderului de la Kremlin.

Oligarhii ruși Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri de la Moscova, au cerut încetarea războiului pornit de Vladimir Putin cu Ucraina, transmite Forbes.

Sunt primii doi oligarhi care iau poziție publică împotriva războiului lui Putin, un eveniment rarisim în Rusia ultimelor două decenii, când puterea lui Putin a fost absolută.

În plus, Uniunea Europeană va cheltui 450 de milioane de euro pentru a finanța livrările de armament pentru Ucraina, a declarat dumininică o sursă din Comisia Europeană, pentru Reuters.

Alte 50 de milioane de euro vor fi alocate pentruechipamente pentru Ucraina, cum ar fi materiale medicale, a mai precizat aceeași sursă.

Uniunea Europeană a decis, duminică, să impună noi sancțiuni împotriva Belarusului prin interzicerea exporturilor din „cele mai importante sectoare economice”regimului de la Minsk, „complice” la invazia rusă a Ucrainei, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sunt vizate sectoarele de hidrocarburi, tutun, ciment, fier și oțel, a precizat șeful executivului european.

Oficialii din Belarus, care au „asistat Rusia” în ofensiva sa din Ucraina, sunt, de asemenea, vizați de sancțiuni.

Belarus, principalul aliat al Rusiei în invazia din Ucraina, se află deja sub sancțiunile Uniunii Europene după ce și-a reprimat opoziția sa și a deturnat un avion european pentru a aresta un dizident.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.