Vrem spitale ca afară. Și avem. Ca-n India

Vrem spitale ca afară. Și avem. Ca-n India

noiembrie 23, 2020 0

India, Egipt, Rusia. Ce avem în comun cu ele? Pacienți cu Covid 19, omorâți în incendii zbucnite în secțiile de Terapie Intensivă, unde erau internați.  

Pe 10 mai, un spital Covid-19 din nordul Moscovei este cuprins de flăcări. Un pacient a murit și 200 au fost evacuați. Agențiile de presă au relatat că focul a izbucnit în secția ATI, însă autoritățile ruse au refuzat să confirme informația. 

Pe 12 mai, alt incendiu izbucnește la un spital Covid-19 din Sankt Petersburg. Cinci pacienți intubați au decedat. Cauza: de data aceasta, autoritățile ruse precizează că incendiul s-a produs la secția ATI, unde un ventilator a luat foc din cauza unui scurtcircuit. Autoritățile ruse au dat vina pe suprasolicitarea aparaturii medicale. 

Pe 29 iunie, la Alexandria, în Egipt, șapte pacienți bolnavi de Covid-19 au murit intoxicați cu fum într-un incendiu care a cuprins secția de Terapie Intensivă a unui spital privat. Autoritățile egiptene au dat vina pe un scurtcuit care ar fi provocat explozia unui aparat de aer condiționat. Cu o lună înainte, un incident similar s-a produs într-un alt spital din Cairo, dar nimeni nu a fost atunci rănit.  

În India, pe 6 august, la Ahmedabad, un oraș din vestul țării, 8 pacienți cu Covid-19, intubați, au murit arși de vii. La fel, cauza a fost un scurtcircuit. Instalația electrică a cedat din cauza suprasolicitării, pentru că nu era proiectată să susțină un consum atât de mare. 

Trei zile mai târziu, pe 9 august, 11 pacienți cu Covid-19 au murit și 22 au fost răiniți într-un alt incediu, izbucnit într-un spital improvizat într-un hotel din Vijayawada, un oras din sud-estul Indiei. Cauza: un scurtcircuit care a aprins combinezonul unui cadru medical. 

Pe 12 august, alt incediu, alt spital din India. Secția ATI pentru bolnavii Covid-19 din orașul indian Bodeli a fost cuprinsă de flăcări. Cei 10 pacienți care se aflau atunci pe secția ATI au fost salvați la timp. Cauza: un scurtcircuit la panoul electric. 

O lună mai târziu, dezastrul a lovit din nou în India. Pe 8 septembrie, în orașul indian Vadovara, 35 de pacienți cu Covid-19 au fost evacuați la timp din spital, după ce flăcările au cuprins tot secția ATI. Cauza: un ventilator a luat foc din cauza unui scurtcircuit.

 Pe 21 septembrie, un spital Covid-19 tot din India, de această dată din din Odisha, a fost cuprins de flăcări. 127 de pacienți au fost evacuați însă la timp, inclusiv cei 40 de pacienți de la ATI, după ce focul a cuprins tot secția de Terapie Intensivă. La fel, autoritățile au stabilit că un scurtcircuit a fost cauza probabilă a incendiului.

14 noiembrie, Piatra Neamț, România. Zece pacienți cu Covid-19, intubați, sunt arși de vii. Medicul de gardă, în stare critică. Cauza probabilă: un scurtcircuit produs la un injectomat, un aparat folosit în secția de Terapie Intensivă. 

Degeaba căutăm vinovați doar în rândul celor care au mutat priza sau ștecherul. Vinovați sunt toți politicienii noștri, numiți sau aleși, care au făcut praf banii publici în ultimii 30 de ani. Lor le datorăm spitale ca afară, pe modelul India, Egipt sau Rusia. 

Asta-i realitatea. Spitalele noastre sunt la nivelul celor din țările subdezvoltate. Nu au nimic în comun cu standardele spitalelor moderne, din țările europene. Alocăm 5,6%din PIB pentru Sănătate, cel mai puțin din Uniunea Europeană. 

Politicienii, de 30 de ani încoace, nu fac decât să cârpească și să spoiască pe ici, pe colo, clădirile dărăpănate pe care le numim spitale. Sunt clădiri vechi și de 100 de ani, cum este, de exemplu, Institutul Marius Nasta din București. De ce politicienii nu au alocat bani decât pentru termopane și zugrăveli în spitale? Ca să ia ochii alegătorilor cu un minim de bani cheltuiți, evident. Nu au ridicat spitale noi așa cum au promis. Nu au investit în instalații electrice capabile să facă față consumului pe care-l presupune folosirea aparaturii medicale moderne. De ce ar investi în spitale românești când ei pot da fuga cu avionul într-un spital privat din vestul Europei?! Probabil că abia acum au înțeles că nu e chiar așa. Pandemia le-a trântit și lor în nas ușa spitalelor vestice. Vrând-nevrând, cu bani sau fără, ajung unul câte unul în spitalele noastre românești, din care scapă cine poate. Mai exact, 5% dintre cei care ajung la Terapie Intensivă. Aceasta este rata de supraviețuire de la noi. NU 40%, nu 30%, cum se întâmplă în secțiile ATI din Europa. Practic, la noi, ATI a devenit sinonim cu anticamera de la morgă.

Dacă privim la cronologia neagră din India, înțelegem că tragedia de la Piatra Neamț se poate repeta în orice alt spital din România. Clădirile au zeci de ani vechime, nu sunt dimensionate pentru suprasolicitările de care au parte acum. Nu sunt dotate sau proiectate pentru a face față unui eventual incendiu. Instalația electrică este învechită, cârpită și cedează la suprasolicitarea pe care o înregistrăm în secțiile de terapie intensivă. 

Nu putem trage la răspundere medicii care caută acum în fiecare colț de spital un loc pentru pacienții care au nevoie de oxigen. Este o luptă pentru viață în condiții de război.  Îi putem trage însă la răspundere pe 6 decembrie pe toți cei care ne sfidează bunul simț cu insistența lor de a fi în continuare pe sticla televizoarelor. Nerușinați, iresponsabili, criminali. Nemernici cărora demult ar fi trebuit să le sune ceasul în politică. 

Sursa: Realitatea Din PNL

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.