VTismaneanu raspunde autorilor "Iluziei anticomunismului"

noiembrie 14, 2008 0

In premiera si in exclusivitate pentru acest blog, de la Vladimir Tismaneanu:
„O tempora, o mores! Sau, cu vorbele marelui ginditor social Albert Hirschman, „Shared hatreds make for strange bedfellows”. Domnul N. S. Dumitru, pe care dl Rogozanu nu l-a recunoscut, era in 1990 prim-vicepresedintele FSN si a fost principala persoana, alaturi de Gelu Voican-Voiculescu,m implicata in indeplinirea ordinului lui Ion Iliescu de aducere a minerilor la Bucuresti. Profesor de marxism, leninist impenitent, N. S. Dumitru nu a abdicat vreodata de la „iluziile comunismului”. Din cite mi s-a relatat, la discutia de la MNAC, N. S. Dumitru a „explicat” necesitatea sacrificiilor umane pentru implinirea scopurilor progresiste ale doctrinei marxiste. In anii 70, acelasi N. S. Dumitru publica o carte cu titlul „Magistrala progresului istoric”.
Ca unul care am citit volumul aparut la ed. Cartier, gasesc bizar faptul ca autorii nu mentioneaza nicicum mandatul Comisiei Prezidentiale formulat in decizia presedintelui Traian Basescu din aprilie 2006: „analiza institutiilor, metodelor si personalitatilor care au facit posibile crimele si abuzurile epocii comuniste”. Nu a fost nicicum obiectivul Comisiei pe care am coordonat-o sa scriem un fel „manual unic”.  Ar fi fost o aberatie. Dimpotriva, cum se scrie clar in nota editurii Humanitas de la inceputul volumului, Raportul reprezinta o piatra de hoar in sensul ca este o sinteza pornind de la care vor incepe noi explorari. Lucrul acesta il spune si dl Gabriel Andreescu intr-unul dintre cele mai echilibrate texte din volumul aparut la Chisinau.
Este in curs de aparitie la Humanitas un masiv volum de decumente consultate de Comisia Prezidentiala (editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Gosu). La Tirgul Gaudeamus, vineri 21 noiembrie, ora 15, se lanseaza la standul Humanitas colectia Istorie contemporana, coordonata de Cristian Vasile si VT. Intre titlurile care se vor lansa, „Perfectul acrobat. Leonte Rautu, mastile raului” de VT si Cristian Vasile. Simbata, la acelasi stand, la ora 15:30, se lanseaza colectia Zeitgeist, coordonata de VT. Primle trei titluri: Camus-Koestler, Reflectiii despre pedeapsa capitala; Milosz, Gindirea captiva (o noua editie, cu prefata de VT) si Monica Lovinescu, Etica neuitarii. Eseuri politico-filosofice (selectie si prefata de VT).
Pentru ca despre acest lucru e vorba, de etica neuitarii…”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.