Washington Post: Primarii din Varșovia și Cracovia spun că nu mai pot face față refugiaților din Ucraina

Washington Post: Primarii din Varșovia și Cracovia spun că nu mai pot face față refugiaților din Ucraina

martie 14, 2022 0

Oficialii din cele două mari orașe ale Poloniei au avertizat că nu mai pot face față valurilor de refugiați care fug de invazia Rusiei în Ucraina, relatează Washington Post.

Primarii atât ai Varșoviei, capitală, cât și ai Cracoviei, al doilea oraș ca mărime al Poloniei, au spus că se luptă să găzduiască numărul mare de oameni care sosesc – și au îndemnat Națiunile Unite și Uniunea Europeană să intervină.

Peste 2,5 milioane de ucraineni au fugit în țările vecine de la începutul războiului pe 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Marea majoritate – 1,5 milioane de oameni – au căutat refugiu în Polonia, un număr mai mic fugind în alte țări precum Ungaria, Moldova și Slovacia.

Peste 2 milioane de oameni au părăsit Ucraina, prefigurand o criză umanitară masivă

Șeful UNHCR, Filippo Grandi, a spus că exodul Ucrainei a fost „criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere în Europa de la al Doilea Război Mondial”.

Și cu puține semne că războiul se va atenua, agenția a avertizat că aproximativ 4 milioane de oameni ar putea fugi din Ucraina.

Într-o postare pe Facebook vineri, primarul Cracoviei, Jacek Majchrowski, a spus că guvernul său va începe să trimită refugiați ucraineni la cazare în afara orașului, inclusiv în provincia înconjurătoare Małopolska.

„În ultimele zile, am primit deja cca. 100.000 de refugiați de război. Cracovia își pierde încet capacitatea de a acomoda valuri ulterioare”, a spus Majchrowski.

„Ajutăm Ucraina încă din primele zile ale războiului, dar, ca guvern local, suntem în primul rând responsabili pentru cetățeni”, a spus el, adăugând că mai multe sosiri ar putea împiedica „funcționarea orașului”.

Cracovia are o populație de aproximativ 780.000 de locuitori.

Dar la Varșovia, a cărei populație este de aproximativ 1,7 milioane, primarul Rafał Trzaskowski a mai spus vineri că orașul său „rămâne principala destinație pentru refugiații ucraineni” și că aproximativ 300.000 au sosit până acum.

„Situația devine din ce în ce mai dificilă în fiecare zi”, a spus el pe Twitter. Presa locală a raportat că Trzaskowski a îndemnat ONU și Uniunea Europeană să intervină și să sprijine orașele poloneze care se confruntă cu criza.

Majoritatea refugiaților doresc să rămână în apropierea graniței sau în marile orașe, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a primarului Cracoviei, a informat presa locală. Dar afluxul, a spus ea, a devenit „o problemă organizatorică uriașă pentru oraș”.

Pe măsură ce trenurile de refugiați ucraineni sosesc la Berlin, U.E. oferă o primire caldă, dar „temporară”.

Majchrowski a spus că oficialii și voluntarii vorbitori de ucraineană vor fi postați la gara principală din Cracovia non-stop pentru a-i ajuta pe noii refugiați.

Pe Twitter, Trzaskowski a lansat un apel pentru donații pentru eforturile Varșoviei.

„Varșovia stă și va #StandWithUkraine. Donează”, a scris el pe Twitter.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.