Washington Post: Trump a fost răspunsul lui Putin la planul său de a slăbi NATO și Uniunea Europeană
Poate că acum, când invazia rusă a Ucrainei este în plină desfășurare, implicațiile acțiunilor președintelui Vladimir Putin împotriva Statelor Unite în 2016 vor conta, în sfârșit, în special printre republicanii din Congres.
Vladimir Putin, care a planificat, organizat și declanșat un război pe scară largă asupra Ucrainei este același Vladimir Putin care a ordonat o campanie agresivă, cu mai multe fațete și clandestină, pentru a interveni în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.
Obiectivul Ucrainei al lui Putin: scoaterea acestei țări din Vest și înapoi în sfera de influență a Rusiei. Obiectivul său din SUA în 2016: să submineze procesul democratic, să disprețuiască și să o submineze pe Hillary Clinton și campania ei pentru președinte și să ajute alegerea lui Donald Trump.
Rezultatul campaniei sale din Ucraina nu a fost încă decis. Efortul său din SUA a avut un succes deplin.
Dar în urmă cu cinci ani era în joc mai mult decât un concurs de personalitate. Cu siguranță, Putin avea motivele lui pentru a o detesta pe Hillary Clinton.
În calitate de secretar de stat al lui Barack Obama, ea a adoptat o linie dură față de Rusia. A fost o susținătoare vocală a protestelor din 2011 împotriva guvernului lui Putin.
Dar Putin a avut și motivele lui pentru a-l dori pe Trump în Biroul Oval.
La fel ca în campania sa de cucerire a Ucrainei, Putin făcea în mod clar un joc cu bătaie lungă: a instituit un președinte american care să urmeze politici care slăbesc Uniunea Europeană și NATO, bastionul împotriva expansiunii Rusiei în fostele țări sovietice. Trump a fost răspunsul.
În Trump, Putin a avut în sfârșit un președinte american care a generat mai mult sentiment anti-american în Europa decât ar fi putut vreodată să spere Kremlinul să producă singur.
Poate că acum, republicanii vor reevalua rapoartele – pe care mulți dintre ei le-au ignorat – despre campaniile rusești pe rețelele sociale menite să provoace discordie în această țară.
Campania rusă de dezinformare pentru a întări sprijinul intern pentru o invazie în Ucraina mi-a amintit de operațiunile de dezinformare vizate de la alegerile din 2016 ale Agenției de Cercetare pe Internet, cu sediul la Sankt Petersburg și presupus controlate de un oligarh rus legat de Putin.
Acum că hackerii guvernului rus au pătruns probabil în rețelele militare ucrainene, energetice și în alte rețele de calculatoare critice pentru a colecta informații, partizanii republicani sceptici ar putea ajunge să accepte dovezile conform cărora serviciul rus de informații cunoscut sub numele de GRU a piratat rețelele de computere ale Comitetului de campanie al Congresului Democrat și Comitetul Național Democrat.
Poate că republicanii care au închis ochii în 2016 vor accepta acum constatările conform cărora agenții GRU au furat sute de mii de documente din conturile și rețelele de e-mail compromise.
Acum, că s-a raportat că propaganda rusă și campanii de dezinformare au fost lansate pe platformele de socializare și au vizat site-uri web, inclusiv cele ale Fox News în Statele Unite ale Americii, Le Figaro în Franța, La Stampa în Italia și Der Spiegel și Die Welt în Germania, poate mai mulți oameni din această țară vor crede dezvăluirile conform cărora Agenția de Cercetare pe Internet a achiziționat reclame politice pe rețelele de socializare în numele americanilor și organizațiilor americane și chiar a organizat mitinguri politice în Statele Unite în sprijinul lui Trump.
Adevărul simplu este că Putin a crezut că Rusia ar avea de câștigat dacă îl are pe Trump la Casa Albă și și-a împins serviciile de informații să ajute la asigurarea acestui rezultat. Așa cum percepe că o Ucraina subjugată aduce beneficii Rusiei și acum lucrează pentru a atinge acest scop.
Există o lecție în acest sens pentru Statele Unite.
Putin a spus că nu va invada Ucraina. El a mintit. El a spus că Rusia nu a intervenit în alegerile noastre prezidențiale din 2016. A mințit și despre asta.
În actuala criză, președintele Biden a fost hotărât în a mobiliza un răspuns unificat din partea NATO și Occident. Dacă americanii nu credeau asta înainte, cu siguranță ar trebui să creadă asta acum: Putin îl vede pe Biden, așa cum l-a văzut pe Clinton, ca pe un impediment pentru ceea ce își dorește.
Iar Trump, care îl numește pe Putin „geniu” și își acceptă minciuna cu privire la alegerile prezidențiale, vrea să revină la Casa Albă.
Rusia a avut succes cu manualul său de război informațional în 2016.
Contați pe o operațiune de influență rusă desfășurată prin intermediul rețelelor de socializare pentru a-l disprețui pe Biden, a-i submina conducerea și a susține opoziția sa. Scopul: înfrângerea unui inamic politic american.
A mai funcționat o dată. Trezește-te, America, la o altă amenințare rusă! De data aceasta, nimeni nu poate pretinde că nu a văzut-o venind.
Sursa: Colbert King/Washington Post