Zi-mi cu cine-ai votat, ca sa-ti zic si eu ceva

ianuarie 7, 2008 0

Au trecut si sarbatorile, ma rog, ar mai fi citeva ore de Ioni/Ionutzi/Ioane/Ionele (la multi ani!), si pot, sper, sa ma reapuc de treaba. Dar mai intii multumirile si urarile cu care am ramas dator tuturor celor ce au trecut pe-aici, inclusiv cit eu mi-am vazut de hibernamintul specific, si celor ce doar m-au citit dar si celor cu ceva mai multa determinare care m-au comentat/discutat/vituperat/apreciat/….. LA MULTI ANI, dragilor!
Incep blog-anul 2008 cu citeva scurte concluzii pe care le-am extras aseara studiind mai in amanunt rezultatele de la europarlamantare, incercind sa prevad astfel ceva din comportamentul de vot al romanului in anul electoral ce tocmai a inceput.
Iata-le:
1. Mai tineti minte cele “doua Romanii” pe care le vedea Nastase dupa ce incepuse deja sa devina mic, adica imediat dupa prezidentialele din 2004. Ei bine, ele exista si azi si asta se vede cel mai bine daca te uiti la cine a votat la europarlamentare cu PSD si cine cu PLD (ala micu’ inghitit deja de PD). Nimic mai diferit/antagonic decit votantul-tip al PSD fata de cel al PLD. Deoparte virstnici ( peste 60 de ani), cu studii primare, din rural, urbanul mic si foarte mic (intre 15 si 35 de mii de loc.) de cealalata, tineri si middle (intre 18-45), cu studii superioare, din urbanul mare (intre 90 si 250 de mii loc.) si foarte mare (peste 250 de mii). Distanta e si mai clara daca te uiti in “oglinda”, adica la anti-alegatorul-tip, mai pe romaneste, la cei care nu au votat cu PSD, respectiv PLD. Simetria e aproape perfecta.
Concluzie scandaloasa(pentru unii) : PLD a reusit sa reincarneze “spiritul” care a facut diferenta la sfirsitul lui 2004, al acelei minoritati fara de care Traian Basescu si Alianta DA n-ar fi ajuns la putere. De aici si relativul succes al acestui fost partid, minoritatea de care vorbeam fiind si extrem de motivata.
Apropo,
2. Stiati ca intre profilul votantului pedist si al celui peledist, care acum trebuie sa-si dea mina peste tara ca asa i-a pus Basescu, nu exista aproape nici o legatura, fara ca asta sa insemne totusi ca ar fi si incomptatibile? Daca nu stiati, atunci uite-aici: “pedistul” e cvasi-pensionabil (45-59 de ani), cu studii medii, il gasesti mai degraba prin Oltenia, in orase nu foarte mari, adica medii, si – surprise!- in “cvasi-comune”, adica acele orasele de nici 15 mii de suflete.  De ce surprise? Pentru ca in aceste cvasi-comune, sau cvasi-orase, cum vreti sa le spuneti, domnea cindva PSD. Ei bine, partidul lui Geoana are aici cel mai mic procent (pina si in Bucuresti sta mai bine), desi la o aruncatura de bat distanta, adica la tara, e inca rege. Nu stiu sa-mi explic treaba asta dar e de studiat serios, zic eu. Miroase a serendipity, cum ar spune un sociolog cu carte. Daca trece vreunul pe-aici chiar il rog sa ne lamureasca.
3. Din punct de vedere socio-demografic, electoratul PNL e un nimeni. Plat aproape peste tot, adica fara a iesi semnificativ din media generala la vreun “indice”, cu exceptia urbanului “mare” si “foarte mare” pe care l-a pierdut, se pare, in favoarea PLD, cistigind in schimb ceva din orasele “mici” si “foarte mici” (aici pare sa fi luat din electoratul PSD). Situatia prezinta doua taisuri. Liberalii pot capitaliza distributia relativ uniforma a electoratului printr-o strategie de tip catch-all, sau pot  cadea in irelevanta.
4 si ultima pentru moment.
PSD a pierdut masiv in sudul tarii, nu si in Moldova. Recorduri negative, comparativ cu 2004: Giurgiu (-70%), Mehedinti (-56%), Ilfov (-54%), Buzau (-51%) , Calarasi (-50,5%). De dezvoltat…
Multumesc pe aceasta cale lui Turambar si, asta-i viata, lui Adrian Nastase, pentru materialul didactic. Si lui mama&tata ca nu m-au facut prost. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.