15% din angajaţii de la stat, daţi afară!

octombrie 5, 2009 0

Daţi afară până la 1 noiembrie. Nu, fireşte că nu la noi, ci la bulgari. Acesta este ordinul vicepremierului Simeon Djankov, dezvăluit azi de presa de sub Dunăre. Asta înseamnă vreo 13.000 de bugetari care îşi vor pierde locul de muncă în pragul iernii. Mai mult, instituţiile care îşi dublează activitatea vor fi închise. În schimb, vicepremierul asigură că bugetarii care îşi vor păstra locul de muncă şi vor da dovadă de eficienţă crescută vor primi măriri de salariu. Măcar ei a găsit o modalitate de a încuraja competitivitatea în sectorul de stat. Le urez succes!
Altă ţară din fostul lagăr comunist: Cehia. Partidele din parlament au ajuns la un acord, la sfârşitul lunii septembrie, pentru a susţine planul premierului Jan Fischer de a reduce alocaţiile pentru femeile aflate în concediul de creştere a copilului, alocaţiile copiilor şi alte ajutoare sociale. Pensiile nu vor creşte în viitorul previzibil, nici ajutoarele de şomaj.  Salariile funcţionarilor vor scădea cu 4%, iar TVA-ul va creşte cu 1%. Totul pentru a reduce deficitul bugetar provocat de criză.  Uau!  Şi ei au alegeri la anul!
În Lituania, bugetarii au suferit cel mai mult. Militarii şi poliţiştii şi-au făcut datoria faţă de ţară şi şi-au luat concediu fără plată. 20% din funcţionarii publici au fost daţi afară, iar cei rămaşi şi-au văzut salariul scăzut cu până la 25%. Au fost proteste violente de stradă, dar guvernul lituanian a făcut ce era de făcut.
Acum, vă întreb: câţi angajaţi de la stat, din România au fost daţi afară? Parcă era şi la noi vorba de aşa ceva…Şi vă întreb din nou:  este acum  momentul pentru o grevă generală? Ne permitem? Sau o avea vreo legătură cu alegerile din noiembrie, că văd deja unii candidaţi la preşedinţie „aflaţi acum în opoziţie” cum încearcă să folosească  protestele în scopuri electorale….Sau sindicaliştii s-au gândit că e mai uşor să forţezi mâna guvernului, acum, în perioadă preelectorală?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.