26 mai. De-secretizarea votului

mai 17, 2019 3

26 mai. ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Un efect al referendumului este o neplăcută desecretizare a votului.

Prezența însăși este un ”vot” la referendum. Știm, că am mai trecut prin asta. N-a trecut mult de când lumea de bine urla că statul acasă e un vot pentru Europa lui Băsescu. Și știm cât de importantă a fost absența la referendumul ”pentru familie”.

Partidele vor îndemna la abținere sau votare în funcție de interese.

Momentul din secția de vot când alegătorul trebuie să respingă sau să ia buletinele (momentul acceptării fiind momentul intrării pe lista de prezență la referendum) este și momentul care de-secretizează votul.

Efectul e dezastruos pentru bazinele electorale dure. De unde ne plângeam exact de dominația aboslută a PSD-ului în anumite zone, acum o să le asigurăm o și mai bună supraveghere pe tarlaua electorală. Să nu ne facem iluzii, tot supraveghere avem și în județele cu baroni liberali, plus o formă de stres social în zone unde e bine să fii europenist, tânăr și frumos.

Am repetat această chestie absolut banală și la Decodor. Banalitățile care nu se spun, știți că le ador:

VoxPublica
VoxPublica
3 comments on “26 mai. De-secretizarea votului
 1. Rational Idealist

  In ce fel e situatia diferita de un referendum tinut separat de alegeri, dar in care conteaza participarea (pentru atingerea cvorumului) – cum au fost ultimele doua? A supraveghea cine intra in biroul de vot este la fel de usor – sau chiar mai usor – decat a supraveghea cate buletine cere fiecare votant.

  mai 21, 2019 Reply
 2. Cristian Ioan

  Dar care este problema?

  Diferenta intre noi, cei care suntem cu Europa, si pedeseristi, este tocmai ca noi ne ASUMAM RASPUNDEREA pentru ceea ce zicem si ce facem!
  Nu o dam cotita, precum hotzu care atunci cand il prinzi in autobuzul aglomerat cu mana pe portofelul tau, striga: „hauleu, manca-tzi-ashi! Nu am ciordit eu, ti se pare!”

  mai 23, 2019 Reply
 3. Bogdan

  @R I: ai dreptate, nu difera. Observatia lui Rogozanu e corecta in ceea ce priveste efectele: da, asa vor arata lucrurile, da, astea sunt consecintele. Dar delireaza cand imagineaza nu stiu ce conspiratii (‘s-a lucrat DIN AMBELE PARTI’ etc). De ce ar fi lucrat Iohannis pentru asa ceva? Ii elimina orice sansa de a mai aduna prezenta din afara zonei fidele.

  mai 23, 2019 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.