6 decembrie. Turul doi. Adevaruri superficiale

octombrie 3, 2009 0

Sfintul Nicolae. 6 decembrie. Basescu se lanseaza in competitia pentru prezidentiale la Sannicolau Mare. Sa trecem lejer mai departe de aceste coincidente.
Adversarii lui Traian Basescu, nu neaparat cei directi, ruleaza de citeva saptamani urmatoarea idee. Anume: ca in Romania, cu exceptie momentelor in care a cistigat Ion Iliescu, prezidentialele se cistiga de pe pozitia a doua. Mai concret: cel care iese dupa primul tur pe locul al doilea, acela devine presedinte in turul al doilea.
E un adevar statistic in aceasta constructie. Emil Constantinescu in 96 si Traian Basescu au fost, intr-adevar, pe pozitia secunda dupa primul tur si, in confruntarea decisiva care s-au dat la doua saptamani de la primul moment al votului, au invins. Primul, pe Ion Iliescu; al doilea, pe Adrian Nastase.
Sugestia celor care afirma aceste date e ca, in continuitatea firavei traditii, si in 2009 exista mari sanse pentru ca locul doi din primul tur sa fie locul unu dupa turul al doilea. In plus, mai spun avocatii acestei perspective – dupa 1989, in Romania, nici un candidat la presedintia Romaniei nu a luat doua mandate intregi consecutive. Atentie: mandate intregi!
Cu picioarele in apa rece, dar si cu gheata lipita de timpla, putem observa, totusi, ca 2009 e altceva decit 1996 sau decit 2004. E obligatoriu de observat ca, de fiecare data, unul dintre finalisti ai momentelor invocate e social-democrat si, de asemenea, e de sesizat ca, de fiecare data, social-democratul vine de pe pozitia nr 1 in turul doi. In 2009, daca nu se intimpla ceva cu adevarat dezastruos pentru Mircea Geoana, acesta are sanse sa ajunga in turul doi, dar de pe pozitia secunda. Apoi, in 96 contracandidat a fost Ion Iliescu, iar in 2004, un alt politician de talie grea, Adrian Nastase. Vi se pare ca domnul Antonescu sau domnul Geoana ar avea acelasi gabarit politic precum Ion Iliescu sau Adrian Nastase? In fine, fata de 1996 sau 2004, e bine sa nu confundam disperarea indusa de sus (cum e cazul in acest an), cu acea disperare autentica, din popor, care a venit de jos in sus si care a fost exploatata la virf si de politicieni. Desi e criza, 2009 nu e inca un an sufocant pentru majoritatea romanilor. Nu spun ca nu e un an foarte dificil, dar nu e bine sa confundam lucrurile…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.