700 de milioane de pământeni, vaccinați anti-COVID. Care este cel mai bun antidot până acum?

700 de milioane de pământeni, vaccinați anti-COVID. Care este cel mai bun antidot până acum?

aprilie 10, 2021 0

Multe persoane la nivel global preferă să se vaccineze cu serurile produse de Pfizer sau Moderna, după ce studiile clinice au indicat o eficacitate de peste 90% în prevenirea Covid-19, față de sub 70% în cazul celorlalte vaccinuri aprobate.

Însă acest lucru ridică o întrebare importantă: Sunt unele vaccinuri anti-COVID mai eficiente decât altele?

Este greu de spus, deoarece nu au fost studii care să le compare direct. Fiecare a fost testat într-o perioadă diferită și în condiții diferite. Dar experții spun că vaccinurile dau rezultate similare la capitolul care contează cel mai mult: prevenirea spitalizărilor și a deceselor.

Monica Gandhi

„Din fericire, toate aceste vaccinuri par să ne protejeze formele severe ale bolii”, a spus dr. Monica Gandhi, de la Universitatea din California, citând rezultatele studiilor pentru cinci vaccinuri utilizate în întreaga lume și un al șaselea care este încă în curs de examinare.

Și dovezile din lumea reală – au fost administrate peste 700 de milioane de doze pe tot globul, potrivit New York Times – arată că toate vaccinurile funcționează și reduc numărul spitalizărilor.

Cu toate acestea, mulți s-ar putea întreba dacă unele vaccinuri sunt mai mai bune decât altele, deoarece studiile efectuate înainte de lansarea vaccinurilor au constatat niveluri diferite de eficacitate. Problema este că o comparație este greu de făcut.

Dacă ne uităm la vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna, care au o eficiență de aproximativ 95% în prevenirea bolii, testele clinice au avut loc înainte să înceapă să se răspândească noile tulpini de SARS-CoV-2, mult mai agresive.

Iar studiile au luat în calcul toate cazurile de coronavirus, indiferent că a fost vorba despre forme ușoare, moderate sau grave.

În schimb, Johnson & Johnson nu a ținut cont de formele ușoare ale bolii când a testat vaccinul său cu doză unică.

Studiile au arătat că acest ser oferă o protecție de 66% împotriva formelor moderate până la severe de Covid-19, relatează Pro Tv.

Doar în SUA, unde există o răspândire mai redusă a noilor tulpini, eficiența vaccinului a fost de 72%. Cel mai important este că, odată ce vaccinul a început să își facă efectul, a prevenit spitalizările și decesele.

Vaccinul AstraZeneca, administrat în două doze, utilizat în multe țări, a stârnit discuții privind gradul exact al eficacității sale. Dar experții sunt de acord că și acest ser protejează împotriva celor mai grave forme ale bolii.

Numărul spitalizărilor a început să scadă în țările în care campania de vaccinare este într-un stadiu avansat – indiferent de vaccinurile administrate.

Sursa:  Associated Press

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.