Eșecul ”USR”-ului spaniol și onoarea politică. Demisiile lui Pablo Iglesias și Albert Rivera arată că partidele noi nu… ”#Rezistă”
Pablo Iglesias și Albert Rivera au plecat de la conducerile partidelor create pe fondul protestelor de tip #Rezist în Spania, ca reacție a societății civile la acuzațiile de corupție aduse partidelor ”mainstream” – Partidul Socialist (PSOE, de stânga, echivalentul PSD în România) și Partidul Popular (PP, de dreapta, echivalentul PNL).
Iglesias și Rivera au creat și condus ”Podemos” (”Putem”, de stânga) și, respectiv, ”Ciudadanos” (”Cetățenii”, de dreapta) – două formațiuni politice născute pe acest val social de nemulțumire față de partidele ”clasice”, dar, după câțiva ani de explozie de popularitate, au sfârșit printr-un eșec pe termen scurt.
PSOE și PP au rămas însă în picioare. Primul se află acum la guvernare prin premierul Pedro Sanchez, al doilea este stâlpul opoziției anti-socialiste, care se pregătește să absoarbă Ciudadanos și eventual chiar VOX – partidul de extremă dreapta.
Liderul partidului Podemos (stânga radicală) Pablo Iglesias, partenerul PSOE în coaliţia aflată la putere în Spania, şi-a anunţat retragerea din viaţa politică, în urma pierderii de către stânga politică a alegerilor regionale de marţi din zona capitalei Madrid, potrivit News.ro
”Am eşuat”, a declarat el în faţa unui grup de membri din partidul său.
Pablo Iglesias a apreciat că are impresia că este ”ţapul ispăşitor care mobilizează sentimentele cele mai obscure, mai contrare democraţiei”.
”Cred că este evident azi (…) că nu mai continui să unesc”, a declarat marţi seara Pablo Iglesias, în vârstă de 42 de ani, fondatorul şi liderul grupului parlamentar Podemos.
Din această cauză, a anunţat el, ”îmi abandonez toate funcţiile, ies din politică, în sensul politicii de partid, politicii instituţionale”, pentru a nu fi ”un obstacol în calea unei reînnoiri a conducerii care este necesar să aibă loc în forţa noastră politică”.
Liderul Partidului Ciudadanos (liberal) Albert Rivera şi-a anunţat demisia, în noiembrie 2019 (când în România aveau loc alegeri prezidențiale), la o zi după prăbuşirea formaţiunii sale în alegerile legislative din Spania, în urma cărora a obţinut zece mandate, faţă de 57, cu câteva luni mai devreme, în aprilie.
Rivera şi-a anunţat totodată demisia din postul de deputat.
”Am vrut să-mi asum întreaga responsabilitate la persoana întâi”, a declarat el la sediul partidului.
Albert Rivera, în vârstă de 39 de ani, era una dintre principalele figuri ale vieţii politice spaniole, după intrarea zgomotoasă a formaţiunii sale, în 2015, în Parlamentul naţional spaniol.
Albert Rivera poate fi considerat un „Dan Barna al Spaniei”. A creat un partid de centru-dreapta din nimic – „Ciudadanos” („Cetăţenii”) – a ajuns la un moment în topul celor mai de încredere politicieni, dar a decis azi să demisioneze de la şefia tinerei sale formaţiuni, să renunţe la mandatul de deputat şi să se retragă din politică, după rezultatul foarte slab la ultimele alegeri parlamentare, de duminică.
Ca și Podemos, Ciudadanos a apărut recent pe scena politică, spărgând monopolul partidelor „clasice”, a crescut spectaculos pe valul votului „antisistem”, a fost considerat o alternativă la partidele vechi (PSOE şi Partidul Popular) şi a câştigat încrederea votanţilor tineri şi educaţi, a întreprinzătorilor şi intelectualilor de centru.
Dan Barna merge mai departe
La Bucureşti, liderul USR a avut o atitudine total diferită de cea a omologului său spaniol.
Deşi a luat un rezultat slab la alegerile prezidenţiale (14,2, departe de scorul alianţei USR-PLUS la europarlamentare – 22,4%), Dan Barna nu a vorbit de demisie sau de retragere din viaţa politică, dimpotrivă, a anunţat că va continua.
La Madrid, în schimb, omologul lui Dan Barna a anunţat că renunţă la tot: la şefia partidului, la scaunul de parlamentar din Congres şi inclusiv că pleacă definitiv din politică!