Moare USR, trăiască USL, ferea-AUR!

Moare USR, trăiască USL, ferea-AUR!

noiembrie 22, 2021 1

Mai e o formalitate, votul din Parlament, și România va avea guvern și coaliție-mamut, via PSD-PNL-UDMR. Opoziția de la AUR și USR numește asta ”USL 2”, dar nu e corect, pentru că în USL 1 nu era și UDMR, iar acea alianță a fost una electorală, adică înainte de alegeri, cu liste comune, candidați comuni și abia apoi guvernamentală, iar acum e invers.

Dar presupunând că a apărut un nou USL, cum zic cei de la AUR și USR, el este în primul rând produsul războiului dintre partidele de dreapta, USR și PNL.

PNL s-a ”aranjat”, prin noua combinație cu PSD. Plătește un cost politic pentru asta, clar. Nu știm dacă e doar o pierdere de moment sau care va dura pe termen mai lung, poate până la alegerile din 2024. Dar până una-alta, liberalii s-au cam liniștit și vor avea timp să-și lingă rănile și eventual să le și închidă, până la viitoarele alegeri de peste 3 ani.

Vor avea acces la resurse importante, își vor putea hrăni astfel clientela de partid, una puternică local, care, la rându-i, va putea să pompeze bani europeni sub formă de investiții în orașe sau comunele, pentru a nu pierde voturile alegătorilor ce așteaptă fapte, nu doar vorbe și scandal, de la aleși.

Politic, Iohannis a câștigat în confruntarea cu Florin Cîțu, impunându-l pe generalul Ciucă premier, dar asta nu înseamnă musai că actualul lider PNL va pierde controlul partidului.

A fost un mic reglaj de putere pe axa Cotroceni-PNL, Cîțu poate rămâne blindat la partid, dacă Nicolae Ciucă nu-l va deranja.

Una peste alta, liberalii vor stopa probabil hemoragia nemulțumiților momiți de gruparea Orban, pentru că majoritatea parlamentarilor trebuie să ”livreze mălai” în județe, or asta nu se poate face din opoziție.

Nu poți atrage bugete și investiții dacă nu ești în PNL, la putere și aliniat în spatele generalului/generalilor, indiferent unde se află ei în tabăra puterii: la Guvern, la Cotroceni, la PNL.

Stabilitatea politică a ultra-majorității noii coaliții va permite PNL să pompeze bani grei în teritoriile dominate politic, iar asta va fi arma lui Florin Cîțu de a rămâne neclintit la șefia partidului, mai ales dacă devine și președinte al Senatului – al doilea om în stat, după președintele României.

Problema e la USR.

Dacă guvernarea PSD-PNL-UDMR are rezultate, iar românii văd bani în buzunare și investiții așteptate de decenii (spitale, drumuri, școli, afaceri noi etc), USR va avea o mare problemă.

Discursul anti-”USL” sau anti -”Ciumă Roșie” nu mai prinde, e caduc, anacronic și oricum cel care îl va domina autoritar va fi AUR.

Am văzut doar o mică scenă la Antena 3, unde deputatul AUR Dan Tănasă l-a făcut mic pe senatorul USR Pălărie, în lupta cu deputatul PNL Florin Roman, aflat în platoul emisiunii ”Subiectiv”.

Agresiv și mereu cu verbul la el, Tănasă (care în trecut i-a zis unui USR-ist, în Parlament, ”îți ordon să pleci!”) a monopolizat scena de ”luptă cu USL”, iar USR a dispărut din peisaj, din cauză că elegantul domn Pălărie (cinste lui!) nu avea cum să fie vioara-ntâi în această confruntare.

Extrapolați scena asta și veți avea imaginea mare a Opoziției viitoare, în care AUR va domina, iar USR va fi vocea nr. 2, eclipsată de tărăboiul AUR, care va atrage masiv voturile nemulțumiților.

De altfel, un nou sondaj, CURS, dă USR în cădere liberă în continuare, cu doar 11%, la numai câteva săptămâni după sondajul INSCOP în care USR avea și mai puțin, 10%.

Există logică pentru acest prizonierat al USR în zona lui 10-15%. Românii asociază criza și cu USR, nu doar cu PNL.

Iar în 2020, Dan Barna a declarat, ”criza nu e problema noastră”. După numai un an, USR a plecat de bunăvoie de la putere, exact în plină criză, confirmând practic zicala lui Barna.

Nu întâmplător, USR stă rău în sondaje, în ciuda radicalizării discursului anti-USL. Mai ales după ce a fost el însuși în patul ”jumătății de USL”, adică la PNL.

Deci, pe scurt, marele perdant al acestei crize este USR.

Potențialul său de creștere va fi limitat pe de o parte de resursele și posibilele succese ale puterii PNL-PSD-UDMR – care vor calma apele în teritoriu și vor alimenta mașinăriile de partid cu rol esențial în alegerile viitoare.

Pe de alta, de incapacitatea USR de a lua fața AUR și de a șterge urmele crizei și ale compromisului de a intra la putere cu ”Ciuma Galbenă” – PNL.

Izolat și cu vocea estompată, USR va fi tot mai vlăguit politic, va vorbi mai mult la pereți.

Nu va avea acces la bani publici pentru a-și ajuta primarii și consilierii să recâștige alegerile, nu va avea nici ce oferi eventualilor viitor ”traseiști” ce ar putea veni de la PNL, deoarece nu va mai ajunge la putere, după experiențele guvernărilor Orban-Cîțu, deci va fi mai mult legat de mâini și de picioare.

USR a pariat totul pe demolarea premierului Florin Cîțu, jucând o carte foarte riscantă, în speranța că, odată votată moțiunea de cenzură alături de PSD și AUR (alt compromis major care a costat USR la imagine și va costa pe viitor), va reveni la putere.

Numai că această criză provocată și de USR prin plecarea din Guvern s-a întors împotriva USR, chiar dacă a afectat puternic și PNL.

Întrebare: nu era un rău mai mic pentru USR să-l schimbe pe Stelian Ion cu un alt ministru (mai ales că a avut un mandat catastrofal la Justiție) și să continue cu dificilul Cîțu premier?

Soarta USR de azi arată cum poți avea eșec în politică dacă acționezi emoțional, și nu rațional.

USR și-a arătat ”mușchii”, prin dărâmarea Guvernului Cîțu, dar această acțiune de ”cojones” politic n-a adus deloc avantaje USR, doar pierderi.

Pierderea guvernării și a tuturor avantajelor ei (nu puțini aleși locali vor bate în curând la poarta PNL, din criză de bani și de suport politic, vezi cererile primarilor USR pentru bani PNDL3, în ciuda acuzațiilor USR la adresa PNDL3), pierderea poziției de lider al Opoziției (din cauza AUR), pierderea credibilității (prin ”criza nu e problema noastră” și ieșirea de la guvernare), pierderea șanselor de a atrage candidați pentru următoarele alegeri (din cauza izolării politice și imposibilitatea de a  mai ajunge vreodată la putere).

Moare USR pe acest drum? Da, dacă nu se întâmplă vreo altă criză ”salvatoare” sau sau un miracol.

Trăiește ”USL” și prin contribuția USR? Da, ba chiar călare pe miliardele PNRR pentru care s-a zbătut cu succes Cristian Ghinea.

Crește AUR și curentul celor care spun ”Ferea de partidul lui Simion!”? Da.

Și-atunci, care-a fost marea afacere pentru USR din lupta cu imprevizibilul Florin Cîțu?

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.