Nobilul pro-Trump din fruntea primei țări UE care a impus vaccinarea obligatorie

Nobilul pro-Trump din fruntea primei țări UE care a impus vaccinarea obligatorie

noiembrie 22, 2021 0

Este considerat „delfinul” lui Kurz, ex-cancelarul care a trebuit să-i dea postul lui urmare a demisiei pentru suspiciunea de corupție. Alexandre Schallneberg este în funcție doar de o lună, dar a luat deja măsuri drastice pentru a învinge coronavirusul în Austria. Este divorțat și are patru copii, arată pe scurt descrierea făcută de El Mundo a cancelarului de origine nobiliară care a luat taurul de coarne și a impus vaccinarea obligatorie în premieră în Europa.

„Cetăţenii vor trebui să-şi asume noi restricţii timp de cel puţin 20 de zile pentru că au fost prea mulţi care au fost nesolidari. Îi rog să urmeze măsurile şi să reducă contactele”.

Acestea sunt cuvintele pe care Alexander Schallenberg, noul cancelar austriac, le-a rostit vinerea trecută. În acea zi, guvernul pe care îl conduce a decis să ia o măsură care a generat multe controverse. Este vorba despre carantinarea întregii populații, vaccinate sau nu, pentru a preveni creșterea în continuare a incidenței covid-19.

Duminică trecută, 14 noiembrie, a anunțat că cetățenii care nu au fost vaccinați sau care nu dețin un certificat care să ateste că au depășit boala nu pot să-și părăsească locuința decât pentru cumpărături esențiale, să meargă la serviciu sau la medic ori să facă o plimbare din necesitate fizică sau psihică.

Apoi, a decis să facă un pas mai departe, prin impunerea carantinei naționale totale începând de luni, 22 noiembrie. La aceasta a adăugat o nouă regulă, fără precedent în UE: obligația austriecilor de a se vaccina din februarie 2022.

În Austria, 65% din populația adultă a fost vaccinată, procent care plasează țara lui Schallenberg în partea de jos a topul vaccinării din Europa de Vest. Cancelarul a luat măsuri împotriva virusului la doar o lună de la preluarea mandatului.

Pe 11 octombrie, a depus jurământul în noua sa funcție, după ce a ocupat Ministerul de Externe și după demisia lui Sebastian Kurz sub suspiciunea de corupție. Procuratura anticorupție suspectează că Sebastian Kurz, liderul ÖVP, a folosit fonduri publice pentru a obține o acoperire mediatică favorabilă între 2016 și 2018.

Schallenberg a apărat nevinovăția predecesorului său, iar opoziția a subliniat că noul cancelar a fost „o marionetă a lui Kurz” sau „delfinul lui Kurz”, după o altă etichetă.

Schallenberg nu a fost membru al ÖVP, dar s-a alăturat partidului în 2021. Cu toate acestea, pozițiile sale sunt mai conservatoare decât cele apărate de această formațiune politică.

Aparține unei vechi familii nobiliare austriece, numită după Castelul Schallenberg. În ciuda acestui fapt, el a declarat întotdeauna că este un „poporean prin naștere”. Are 52 de ani, este diplomat și avocat de carieră. Tatăl său, Wolfgang Schallenberg, a fost ambasador, motiv pentru care cancelarul a obținut o educație între Elveția, India, Spania și Franța.

I-a fost greu să fie încadrat în acronimul unui partid, deoarece are convingeri puternice în ceea ce privește, de exemplu, politica de imigrație. Nu este diplomat în niciuna dintre declarațiile sale referitoare la această problemă, care a generat un val de critici, în fața cărora el rămâne impasibil:

„Sunt un om cu convingeri foarte ferme în politica de imigrație. Sunt convins că orice distribuție a refugiaților în Europa va duce doar la mai multe fluxuri de refugiați.”

Deși este foarte corect și are un caracter puternic, Schallenberg trebuie să se împace cu Partidul Verzilor, cu care formează un guvern de coaliție și care se află la o mie de ani lumină distanță de ideile sale antimigratoare și despre care a spus:

„Suntem două partide foarte diferite care formează o coaliție. Aceasta nu este o poveste de dragoste. Uneori există o criză. Dar cooperarea funcționează de fapt foarte bine și mai avem multe de făcut”

Schallenberg este pro-american, o trăsătură pe care a păstrat-o mereu, mai ales în epoca Trump. El a apărat, de asemenea, necesitatea ca Austria să aibă o alianță strategică cu Statele Unite.

El este, de asemenea, pro-Israel. În luna mai trecută, când încă deținea Ministerul de Externe, a ridicat steagul israelian într-un moment de maximă tensiune. Hamas a lansat rachete în Israel într-o recrudescență a conflictului. Schallenberg a răspuns ridicând steagul israelian la ministerul său, stârnind critici acerbe.

Nu este interesat de rețelele de socializare, pentru că le vede ca pe un mecanism de confruntare inutil. De fapt, nu a avut cont până când și-a asumat funcția de cancelar și a fost nevoit să-și deschidă un cont de Twitter. Cât despre viața sa amoroasă, Schallenberg este divorțat și tată a patru copii.

În ciuda reputației sale de dur, Schallenberg menține o relație bună cu mass-media.

„Nu luăm cu ușurință această măsură, știm că este necesară”, a spus el când și-a văzut numele ocupând titlurile întregii prese europene. Ultimele sale decizii, de a izola inițial nevaccinații și izolarea totală începând de luni, au generat multe controverse și proteste în țara sa. Mai ales, obligativitatea vaccinării din februarie 2022, despre care a spus:

”Trebuie să privim realitatea din față. Nu am reușit să convingem suficient de oameni să se vaccineze. Unitățile de terapie intensivă se confruntă deja cu o situație critică. Creșterea numărului de vaccinați este singura cale de ieșire din acest cerc vicios”

Începând din februarie anul viitor, austriecii vor trebui să se vaccineze.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.